mamaplus

Tot mai mulți copii se nasc cu malformații. Medic: ”O mamă mi-a spus că a mâncat chipsuri toată sarcina. Zilnic avem leucemii, tumori”

-
//
15.08.2023

România are nou născuți mai puțini și mai bolnavi. Mortalitatea infantilă a crescut la nivel național, iar în unele județe chiar s-a triplat în primele trei luni ale acestui an, față de aceeași perioada din 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), scrie digi24.ro.

mamaplus

Județele în care mortalitatea infantilă a crescut foarte mult sunt Caraș-Severin, Ialomița și Botoșani.

La nivel național creșterea e de 0,4 la mie. Sunt foarte mulți copii care se nasc cu malformații, au nevoie de operații și de incubatoare. România are 400 de incubatoare, deși are nevoie de 600. 40% dinrte acești copii bolnavi și prematuri decedează pentru că nu pot primi îngrijirea medicală adecvată. 

Se întâmplă acest lucru în contextul în care numărul nașterilor a scăzut în acest an. În primul trimestru din acest an sunt cu aproape 2.000 mai puține față de 2022. Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful comisiei de neonatologie din cadrul ministerului Sănătății, a explicat cum s-a ajuns la această situație gravă. 

„La Botoșani, jumătate din sarcini sunt nemonitorizate, sunt mame din ce în ce mai tinere. Sunt copii cu copii. Sunt tot mai multe malformații grave, afecțiuni genetice. Vorbim de malformații, prematuritate. La Slobozia au fost 11 copii transferați, unul a decedat, nu avea plămâni. La nivel global observăm că sunt tot mai multe malformații pe care nu le-am văzut niciodată. De ce sunt atât de multe malformații? Un motiv e modul în care trăim, își  pune impactul asupra a cum trăim și a ce procreăm. Citeam de boli inflamatorii, cancer la nou-născut, la noi avem în fiecare zi tumori, boli inflamatorii grave, leucemii, cancer la nou născut cu părinți aparent sănătoși. Discutam cu o mamă care a dat naștere unui copil cu cancer, am întrebat-o ce a mâncat, mi-a spus că chipsuri și o băutură răcoritoare toată sarcina. Toate studiile arată ce înseamnă carbohidrații în exces și de sinteză. E un exemplu de mod de a trăi.  Apoi, vorbim de un faliment educațional în familii și școli. E și o problemă morală dacă ne lăsăm copiii să aibă copii la 11 – 12 ani. Sunt și unii copii care mor pentru că în România nu pot fi tratați”, a spus medicul.