mamaplus

Trei femei și doi copii, salvați de sub dărâmături la peste 220 de ore de la cutremurul din Turcia

-
//
16.02.2023

Două femei au fost scoase din dărâmăturile din orașul Kahramanmaraș, din sudul Turciei, iar o mamă și doi copii au fost salvați miercuri din orașul Antakya, la nouă zile de la cutremurul devastator de 7,8 grade și într-un moment în care eforturile salvatorilor s-au mutat de la operațiunile de la salvare la efortul de sprijinire a supraviețuitorilor, potrivit Reuters.

mamaplus

În Harmanamraș, aproape de epicentrul cutremurului, salvatorii au reușit să salveze miercuri două femei, în vârstă de 76, respectiv 46 de ani.

Tot miercuri, o femeie și cei doi copii ai săi au fost scoși din dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, la 228 de ore după cutremur, a informat agenția de presă de stat Anadolu.

Numărul total de decese în Turcia și Siria a urcat la peste 41.000, iar milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, mulți supraviețuitori rămânând fără adăpost în temperaturi de iarnă aproape de îngheț.

Salvările sunt tot mai puține, mai ales că experții estimează că intervalul optim este de 72 de ore după un cutremur. Găsirea de persoane în viață la interval de nouă zile, precum s-a întâmplat astăzi, este considerată un miracol.

Accentul s-a mutat acum pe sprijinirea supraviețuitorilor și, cu o mare parte a infrastructurii de salubritate deteriorată sau inoperabilă din cauza cutremurelor, autoritățile sanitare se confruntă cu o sarcină dificilă în încercarea de a se asigura că oamenii au condițiile necesare pentru a nu izbucni o epidemie, scrie libertatea.ro.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că este deosebit de îngrijorată de bunăstarea oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli, cu acces redus la ajutor umanitar. Instituția i-a cerut președintelui sirian Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite ajutorului să treacă.