mamaplus

Turcia, din nou zguduită de cutremure

-
//
09.02.2023

Turcia continuă să fie zguduită de cutremure. Zeci de seisme au avut loc joi dimineață, majoritatea însă cu o magnitudine mai mică de 4 pe Richter.

mamaplus

Cel mai puternic dintre ele a avut magnitudinea 4,8 și s-a produs la 9:18 minute, aproape de granița cu Siria, conform USGS, informează stirileprotv.ro.

Salvatori îşi continuau joi eforturile, atât în Turcia, cât şi în Siria, în condiţii de frig glacial, să caute supravieţuitori în dărâmături, în timp ce şansele de supravieţuire scad la trei zile de la cutremurul din Turcia care s-a soldat cu peste 16.000 de morţi. BIlanțul se modifică însă rapid de la o oră la alta.

Primele 72 de ore sunt cruciale în găsirea unor supravieţuitori - peste 90% dintre supravieţuitori sunt salvaţi în această fereastră de timp, subliniază Ilan Kelman, un cercetător în domeniul catastrofelor naturale de la University College din Londra (UCL), relatează News.ro, care citează AFP.

În timp ce excavatoare acţionează zi şi noapte, o nouă scădere a temperaturilor le face infernale condiţiile de viaţă supravieţuitorilor, care nu au unde să se ducă.

În oraşul Gaziantep, temperatura a scăzut joi dimineaţa la -5°C.
Gimnazii, moschei, şcoli şi magazine au găzduit supravieţuitori peste noapte.

Însă paturile sunt rare, iar mii de oameni îşi petrec nopţile înghesuiţi în maşini sau în adăposturi improvizate.