mamaplus

Căldură și speranță la Centrul Maternal: Zece mame și copiii lor celebrează Crăciunul într-un cămin special

-
//
29.12.2023

De sărbători, nu fiecare are norocul să petreacă timpul în familie, la masă cu cei mai dragi. Zece mame, împreună cu micuții, lor marchează Crăciunul la Centrul Maternal „În brațele mamei” , unde se află de mai mult timp. Fiecare are povestea sa, însă pe toate le unește dragostea față de copilașii lor. Și dacă, de sărbători, cei mai mulți sunt cu gândul la cadouri, ele nu-și doresc decât să le fie micuții sănătoși și să-i poată crește în pace și liniște. 

mamaplus

Centrul găzduiește zece femei cu unsprezece copilași, care au ajuns aici din diferite motive. Este vorba, în special, despre mamele orfane, minore, dar și din alte categorii de risc, care au avut curajul să-și păstreze copilul și au găsit aici căldura unei familii de care nu au avut parte. La Centrul Maternal învață cum să depășească toate obstacolele și să rămână lângă micuții lor, primind ajutor și sfaturi din partea specialiștilor. Femeia din imagine are o istorie tulburătoare. Era fericită și avea o casă și o familie. Doar că într-o bună zi, odată cu divorțul, a rămas pe drumuri, transmite tv8.md.

„Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge în așa centre, uitându-mă la alte mame, pot spune că nu sunt nu sunt pentru aceste centre, eu am avut serviciu, am avut casă, am avut totul”.

Deși trec printr-o perioadă extrem de dificilă, tinerele mame spun că atunci când își țin copiii în brațe și îi văd zâmbind, simt că devin mai puternice și gata să înfrunte toate provocările vieții.

„Dimineața când se trezește și vezi cum zâmbește, trece totul, chiar dacă mai adorm înlăcrimată, pentru că situația în care mă aflu nu este foarte plăcută, chiar dacă adorm tristă, dimineața văd că fetița se trezește, zâmbește și nu o doare nimic...Am decis să rămân puternică pentru copil și acestă situație să nu mă facă slabă. Merg înainte, lupt pentru a mă întoarce în apartamentul meu și voi face totul pentru ca fetița mea să fie în siguranță”.

Alte femei numesc acest loc „acasă”. Aici micuții lor au făcut primii pași și tot aici au rostit pentru prima dată cuvântul „mama”. Elena Plămădeală este o mămică de 19 ani, care, și ea, după divorț, a rămas fără locuință. De cinci luni se află aici, unde s-a bucurat și de prima aniversare a micuțului său. 

„Centrul pentru mine a devenit acasă. Dimineața mă trezesc, fac terci pentru băiat, după care se trezește și mă joc cu el pentru ca să îi apară buna dispoziție pentru toată ziua, mergem la bucătărie, mănâncă, după care plecăm în camera de joacă. Seara îi fac baie și după îl adorm”.

Deși, de sărbători, tinerele mame și micuții lor nu vor fi acasă, alături de familie, conducerea centrului spune că va face tot posibilul pentru ca aceste femei să simtă căldură, dragoste și siguranță.

„Crăciunul și sărbătorile de iarnă sunt în perioada în care se întâmplă minuni, perioada în care vrem să îi avem pe cei dragi acasă, când vrem să îi facem fericiți pe cei dragi și asta vrem și noi să facem cu mămicile din centru, pentru ca să se simtă iubite, protejate și în siguranță. Împreună cu pedagogii sociali și de Revelion și de Crăciun se va face o masă festivă, va veni Moș Crăciun și vor sărbători frumos”.

Cu atâtea străduințe din partea reprezentanților Centrului, multe femei spun că se vor simți aici în mai mare siguranță decât în sânul familiei, unde era multă violență. 

„Mai ușor deoarece în familie mereu era violență, însă aici este diferit, sunt multe evenimente, sunt alți copii, alte mămici, este diferit”.

Și chiar dacă este luna cadourilor, mamele care se află acum în centru maternal își doresc cel mai mult sănătate pentru copiii lor și un viitor luminos. 

„Să fie copii sănătoși, asta e tot ce îmi doresc”.

„Eu deja am cel mai frumos cadou, pentru copil îmi doresc un viitor mai bun, vreau siguranță pentru ziua de mâine și un acoperiș deasupra capului”.

„Să pot merge la munca și să strâng bani pentru ca pe viitor să am cu ce porni, pentru a mă descurca, dar sunt sigură că mă voi descurca”.

Pe parcursul acestui an, 20 de femei, împreună cu micuții lor, au găsit aici adăpost, consiliere și multă grijă. Iar în cei 12 ani de activitate a Centrului, numărul beneficiarelor a ajuns la 180. Potrivit reprezentanților instituției, femeile cu micuții lor rămân aici până își găsesc un loc de muncă, iar copiii înscriși la grădiniță.