mamaplus

Patiseriile din Republica Moldova, în febra pregătirilor de Crăciun

-
//
19.12.2023

Este forfotă mare în patiseriile din Republica Moldova, cu o săptămână înainte de Crăciunul pe stil nou. 

mamaplus

Turte dulci, torturi şi multe alte prăjituri sunt pregătite de cofetari pentru a le face oamenilor sărbătorile mai frumoase şi mai gustoase, transmite Tvr Moldova.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Aceste turte dulci ornate în tematica sărbătorilor de iarnă: în formă de brad, Moş Crăciun sau fulg de nea urmează să ajungă pe mesele basarabenilor. Cofetarii lucrează cu atenţie ca fiecare detaliu să arate perfect.”

MARIA MACARI, proprietară patiserie: „Suntem în febra sărbătorilor de iarnă şi asta ne place, fiindcă ne dă o activitate mai veselă şi suntem înconjuraţi de diverse arome şi gusturi. Oamenii din timp anul acesta s-au pregătit, au comandat turta dulce, acum preluăm comenzile de cozonaci şi urmează comenzile de Revelion de torturi, de prăjituri şi alte bunătăţi.”

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „La această fabrică din Chişinău, cofetarii lucrează cu mult spor. După cum puteţi vedea, am aici câteva torturi făcute în totalitate manual. Este un lucru migălos, care poate dura aproximativ două zile. O astfel de compoziţie ajunge să cântărească până la 5 kilograme.”

Preţul unui kilogram de tort făcut manual, din ingrediente naturale este de 800 de lei. În această perioadă a crescut şi cererea la cutiile de cadouri pentru copii, dar şi la ciocolată.

VICTOR PATRAŞ, şef secţie de producere: „Se produc la 11 linii de producere unde se produc 15-20 de tone de dulciuri, produse de cofetărie zilnic. Cu tortele noi lucrăm doar la comandă. Comenzile sunt mari. Săptămâna aceasta am primit comandă de 25 de torturi la trei kilograme.”

STANISLAV VEDINŢOV, inginer tehnolog: „Acum înainte de sărbători avem de lucru destul. Acum noi ne aflăm la secţia de pregătire a bomboanelor de elită şi se numeşte Exclusive unde se fac diferite bomboane, 53 de tipuri de bomboane.”

În acest an, o turtă dulce costă cel puţin 35 lei, iar un tort decorat în tematica de Crăciun poate ajunge şi la 4.000 de lei.