mamaplus

Piscinele din Bălți au ajuns neîncăpătoare pe timp de caniculă

-
//
18.07.2023

Piscinele din Bălți au devenit neîncăpătoare în acest weekend canicular și chiar în zi de luni. Oamenii aleg să se bălăcească pentru a suporta mai ușor temperaturile ridicate. Codul Galben de caniculă, emis pe întreg teritoriul Republicii Moldova, este valabil până astăzi.

mamaplus

„De obicei, ziua stăm în casă, noi locuim la primul etaj și este răcoare. Ieșim afară dimineața și seara jucăm baschet, fotbal, tenis, ne ocupăm cu tot ce vrem. Mai facem băuturi răcoritoare, acasă copiii fac duș răcoritor, nu foarte rece, dar în rest e bine”, spune femeia.

Oamenii spun că aleg să vină la piscină pentru că pot combina utilul cu plăcutul, transmite nordnews.md.

„Stăm în casă mai mult, venim la bazin și bem multă apă.”

„Ne răcorim doar venind la piscină, înotăm. Azi este foarte cald. Au transmis 37-38 de grade Celsius. Am venit cu toată familia ca să ne răcorim.  Neapărat, pe o astfel de căldură trebuie să purtăm haine deschise la culoare, să avem capul acoperit și să bem cât mai multă apă”, declară bălțenii.

Vremea toridă este bucuria copiilor, care nu se lasă scoși din apă.

„Trebuie să purtăm chipiu, să bem apă răcoritoare pentru a ne proteja de soare, să nu facem insolație în urma căreia avem urmări negative. În urma insolației putem fi bolnavi două, trei zile. Eu am trecut prin asta”, afirmă băiatul.

Directorul unui aquapark din oraș susține că nu duc lipsă de clienți, mai ales în aceste zile.

„În fiecare an vin oameni noi la piscină, astfel aceștia știu să combine odihna, dar și să salveze de căldură. Pe teritoriu avem bar, avem bucătărie unde se pot răcori, avem piscină care se încălzește pentru copiii mici, dar și bazin pentru maturi, avem și câteva tobogane de apă”, menționează Valentin Ciobanu.

Mai greu le este oamenilor care muncesc în spații deschise sau care au de mers pe jos. Toropiți de căldură, bălțenii caută refugiu în zonele umbrite sau cu surse de apă.

„Noi am ieșit acum în oraș și plecăm imediat acasă. Mai bine acasă decât afară.  Am cumpărat cvas, ne răcorim și mergem mai departe, facem niște chestii și mergem acasă.”

„Mergem la piscină, facem duș rece și bem apă rece. Stăm sub condiționere și purtăm ochelari de soare”, susțin locuitorii orașului.

Valul de căldură pune în pericol sănătatea celor care suferă de boli cardiovasculare, renale sau pulmonare. Specialiștii îndeamnă oamenii să evite, pe cât este posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.

„Persoanele care se expun direct razelor solare sau care lucrează, se plimbă la temperaturi caniculare, pot observa simptome precum confuzie, amețeli, dureri de cap, dezorientare, poate apărea voma, grețurile, dar și transpirația abundentă. Vrem să ne adresăm la populație cu careva recomandări: de a folosi mai multe lichide ca de obicei, de a folosi aparatul de aer condiționat foarte atent, doar cu 5 grade mai puțin decât temperatura de afară, de a primi mai des dușuri călduțe, de a folosi în alimentație fructe, legume, deoarece conțin multă apă, vitamine și minerale”, declară Elena Revenco.

Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, la Nord, astăzi, temperaturile maxime vor ajunge până la +33 de grade, iar noaptea vor coborî până la +17 grade.