Somnul unei nopți de vară: cum să dormim pe timp de caniculă

Somnul unei nopți de vară: cum să dormim pe timp de caniculă

-
//
11.08.2014

Deja a câta zi mercurul din termometre depășește indicele de 30 de grade. Potrivit meteorologilor temperaturile caniculare se vor menține cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare. În astfel de condiții, starea de sănătate se înrăutățește, iar somnul devine un adevărat coșmar. În special pentru persoanele, care nu au reușit din diverse motive să-și instaleze un aparat de aer condiționat.

Vă propunem câteva sfaturi simple ale experților cum să dormiți bine pe timp de caniculă.

1. Înainte de somn, corpul nostru se răcorește cu un grad. Atunci când în locuință este cald, este mai dificil să adormi, deoarece procesul de ”răcorire” durează mai mult timp. Încercați să beți băuturi reci înainte de somn. Acest lucru va ajuta să micșorați temperatura corpului și să adormiți mai repede.

Somnul unei nopți de vară: cum să dormim pe timp de caniculă

2. Faceți un duș rece înainte de a merge la culcare. În primul rând, temperatura corpului se va micșora și vă veți simți mai confortabil. În al doilea rând, dușul rece vă va oferi o senzație de prospețime. Însă rețineți, temperatura apei trebuie să fie mai degrabă caldă, decât rece ca gheața. În caz contrat riscați să răciți, iar creierul dvs. va decide că ambianța a devenit insuportabil de rece, va trimite organismului semnale anumite, după care peste vreo 5-10 minute veți simți o căldură și mai mare.

3. Vara trebuie să dormiți îmbrăcând cât mai puține haine, care desigur trebuie să fie doar din bumbac. Lenjeria de pat trebuie să fie din țesături naturale. În așa fel veți putea evita un disconfort în plus și o supraîncălzise – asta pentru că materialele sintetice pot provoca efectul unei ”folii în cuptor”.

4. Evitați alcoolul și o cină copioasă înainte de somn. Aceste două componente vor face ca organismul dvs. să producă căldură suplimentară, lucru care la sigur nu vă trebuie.

5. Ziua acoperiți geamurile cu perdele și draperii, pentru a evita încălzirea odăilor. După asfințitul soarelui deschideți geamurile și aerisiți odaia. Aerul proaspăt vă va ajuta să adormiți mai ușor.

Somnul unei nopți de vară: cum să dormim pe timp de caniculă

6. Puneți un ventilator în odaie. Această modalitate simplă și deloc costisitoare va crea o atmosferă mai puțin sufocantă. Ventilatorul însă trebuie utilizat corect. Dispozitivul trebuie inclus doar după asfințitul soarelui, când veți deschide geamul.Ventilatorul va face ca aerul să circule, astfel încât în odaie se va răcori mai repede.

7. Pe timp de caniculă uitați de sport, curățenie și alte eforturi fizice după serviciu.Toate acestea doar vor ridica temperatura corpului (unele exerciții pot provoca chiar și o supraîncălzise sau înrăutățirea stării de sănătate). 

Somnul unei nopți de vară: cum să dormim pe timp de caniculă