Topul țărilor în care copilăria este amenințată. Pe ce loc este Moldova?

Topul țărilor în care copilăria este amenințată. Pe ce loc este Moldova?

-
//
05.06.2017

Moldova a fost poziționată pe locul 76 într-un top global al ţărilor în care copilăria este ameninţată. Țara noastră se clasează mai jos decât țări precum Tongo, Samoa și Uruguay. Potrivit raportului ”Sfârșitul copilăriei 2017” situația este îngrijorătoare la capitolul mortalitate infantilă, mame minore, copii neșcolarizați, violență domestică și exploatarea prin muncă.

Topul țărilor în care copilăria este amenințată. Pe ce loc este Moldova?

În Republica Moldova, cea mai gravă situație se atestă în ceea ce privește rata mamelor minore. Studiul arată că, din 1000 de nașteri, circa 22% sunt ale fetelor în vârstă 15-19 ani.

O altă problemă reprezintă numărul ridicat al copiilor neșcolarizați. Potrivit raportului, 17.9% dintre copii din Republica Moldova nu frecventează o instituție de învățământ primar sau secundar.

La fel de cutremurătoare este angajarea minorilor în câmpul muncii. Cifrele arată că 16.3% dintre copiii, în vârstă de 5 - 14 ani, sunt exploatați prin muncă.  

Potrivit studiului, țările în care copilăria este cel mai puțin amenințată sunt: Norvegia, Slovenia și Finlanda. Iar la polul opus s-au clasat Nigeria, Angola și Mali.

Raportul a fost elaborat de organizația internațională Save the Children. Datele au fost colectate la nivel mondial, în perioada anilor 2011-2016.  

Sursa: Mamaplus.MD