mamaplus

Ministerul Educației introduce examene standard de admitere la liceu

-
//
24.04.2024

Absolvenții de gimnaziu care vor dori să-și continue studiile la licee prestigioase, anul acesta, vor trebui să susțină examene de admitere, la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real, arată un Ordin proaspăt al Ministerului Educației.

mamaplus

Ordinul emis săptămâna trecută mai prevede că examenele se vor organiza cu supraveghere video, de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) în centre speciale, la fel cum se întâmplă la susținerea examenelor de Bacalaureat, transmite moldova.europalibera.org.

Documentul descrie examenele drept o „probă suplimentară”, dar fiecare liceu trebuie să decidă dacă are nevoie de această probă și, în caz că da, să depună o cerere la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare până la sfârșitul lunii aprilie.

Ce este nou față de vechea metodologie

Vechea metodologie spunea că elevii sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului.

Probe suplimentare „de aptitudini” erau prevăzute pentru liceele cu profil sportiv sau artistic și permise în alte licee, cele cu profil umanist, care primeau un număr mare de cereri de admitere. Dar acum, Ministerul Educației creează un cadru unic pentru organizarea acestor examene de admitere.

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor de organizare a examenelor de admitere. Organizarea examenelor centralizat va pune toți elevii în condiții egale, a spus Europei Libere directoarea ANCE, Lilia Ivanov.

Schimbarea este salutată și de Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, care a depus deja o solicitare la ANCE. Ea a spus Europei Libere că asemenea examene de admitere vor ajuta liceele care au multe solicitări să-și aleagă elevii „pe bază de merit, așa cum era anterior”.

CItește continuarea pe moldova.europalibera.org.