mamaplus

Primăvara „înfloresc alergiile”: Numărul persoanelor afectate, în creștere

-
//
24.04.2024

Primăvara este anotimpul preferat pentru multe persoane, însă nu și pentru cele care suferă de alergii. Asta pentru că odată ce plantele și copacii dau în floare oamenii predispuși la alergii încep să simtă disconfort. Tuse, strănut sau ochii iritați sunt simptomele care dau de știre imediat, dar și un indiciu că trebuie să vă adresați la medic. Potrivit datelor ANSP, numărul celor care suferă de alergiile din perioada caldă a anului este în continuă creștere.

mamaplus

„Mă confrunt cu alergiile de mult timp, însă din 2012, afecțiunea a progresat. Medicul mi-a spus că nu a mai văzut un asemenea caz. Sunt alergică la tot ce înflorește. Începe primăvara devreme și se termină toamna târziu”.

 

Zinaida Cisa susține că cel mai bine se simte în lunile de iarnă, în rest starea de sănătate i se agravează, așa că este nevoită să stea mai mult prin spitale.

„Mi se înroșesc ochii, am mâncărimi la nas, mă sufoc. Am senzația că am răcit, uneori chiar nu pot deosebi răceala de alergie. Este mai bine în luna noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie, din luna martie începe problema”.

 

Medicii susțin că alergiile se manifestă, de obicei, prin simptome asemănătoare răcelii: strănut repetat, senzație de mâncărime în nas și gât, iritarea ochilor, înfundarea nasului, tuse, dar și lipsă de concentrare. Unele persoane cere suferă de alergii ne-au spus că în această perioadă sunt nevoite să stea doar pe medicamente.

„- Chiar eu sunt alergică de la polen, puf, ambrozie.
 - Ce încercați să faceți în această perioadă?
 - Încerc să plec din țară, pastilele mă ajută, dar este foarte greu”.

 

Am întâlnit și oameni care ne-au spus că în această perioadă își văd tot mai rar prietenii care sunt alergici. Aceștia trec cu greu de lunile calde și nu se pot bucura de frumusețea din jur.

„Din ce cunosc eu, aceștia primesc injecții, nu vă pot spune denumirea pentru că nu o cunosc. Am cunoscuți care în această perioadă stau chiar și în spital, straniu este că nu au acestă alergie in tinerețe, a apărut pe parcurs, poate s-a modificat ceva în natură”.

 

„Sunt și cei car evită anumite perioade, când sunt înflorite anumite plante sau flori, au probleme”.

Vremea neobișnuit de caldă din această primăvară a adus o explozie a polenului în aer, spun medicii. Aceștia susțin că deja un număr foarte mare de pacienți s-a adresat pentru consultații și tratament. 

„În primul rând ne referim la polinoză, așa se numește boala care se manifestă la mai mulți oameni. Polinoza înseamnă alergia la polen, în acest an primăvara a venit mai devreme, deja totul este polenizat, înflorit, sunt deja pacienți cu alergii de sezon, pacienții noștri prezintă semne de conjuctivită și rinită”.

Specialiștii spun că pentru a minimiza efectele alergiilor de sezon trebuie să ținem cont de câteva aspecte.

„Nu se permit plimbările în parcuri și păduri. Când pacientul vine casă, neapărat trebuie să-și schimbe hainele, trebuie să își spele fața, ochii, nasul. Mai mult, trebuie să se afle în spațiile închise și nu afară”.

Medicii recomandă purtarea unei măști de protecție și a ochelarilor de soare atunci când ieșiți la plimbare, pentru minimizarea efectelor. De asemenea este recomandată evitarea aerisirii directe a încăperilor și uscarea hainelor în aer liber, iar îmbrăcămintea și încălțămintea de exterior trebuie schimbate imediat după intrarea în casă. Potrivit celor mai recente date statistice, 30 la sută din populația țării noastre suferă de alergii în perioada caldă a anului, scrie tv8.md.