În ce cazuri pentru tratamentul gâtului este nevoie de antibiotic cu acțiune locală

În ce cazuri pentru tratamentul gâtului este nevoie de antibiotic cu acțiune locală

-
//
13.02.2017

Durerea în gât este una dintre cele mai răspândite acuze ale bolnavilor în caz de răceală și gripă. Desigur, ne dorim să ne întoarcem cât mai rapid la modul obișnuit de viață și să uităm de acest simptom neplăcut, care ne împiedică să respirăm corect. În ajutor ne vin antibioticele cu acțiune locală, care, de altfel, pot fi cumpărate fără rețetă. Însă haideți să vedem împreună care sunt cazurile în care acestea pot fi administrate.

În ce cazuri pentru tratamentul gâtului este nevoie de antibiotic cu acțiune locală

Mulți consideră antibioticul un fel de panaceu împotriva tuturor bolilor. Durerea de gât nu este o excepție și deseori antibioticul cu acțiune locală ne ajută să combatem senzația de arsură, disconfortul, vocea răgușită și „nodul din gât”, pe care nu îl putem înghiți nicidecum. Însă medicii atenționează asupra riscului pe care îl prezintă abuzul de antibiotice, chiar și locale, dar și asupra automedicației, care poate aduce mai mult rău decât bine organismului nostru.

În ce cazuri sunt necesare antibioticele cu acțiune locală?

De cele mai multe ori antibioticele cu acțiune locală sunt prescrise la începutul bolii, când organismul este capabil să lupte singur, fără medicamente puternice. De regulă, în astfel de cazuri durerea de gât este însoțită de:

  • umflarea amigdalelor;
  • apariția puroiului în gât;
  • creșterea temperaturii corpului;
  • respirație dificilă;
  • dureri în zona submaxilară.

Totodată, este important să reținem că în oricare dintre cazurile enumerate mai sus starea bolnavului trebuie evaluată de medic, care va decide dacă este nevoie de antibiotic sau acesta poate fi evitat.

Mituri despre antibioticele locale

Mitul nr. 1. Antibioticul tratează orice patologie

Bolile care cauzează dureri în gât pot fi provocate nu doar de bacterii patogene, ci și de fungi și viruși. Iar antibioticele sunt neputincioase în fața lor.

Mitul nr. 2. Antibioticul a ajutat o dată, va ajuta și a doua oară

Așa apare obișnuința organismului la medicament, reducând și atenuând acțiunea substanței active asupra bacteriilor.

Mitul nr. 3. Tratamentul poate fi întrerupt imediat ce ne simțim mai bine

Ca urmare, boala revine în forme mai complicate. De aceea este mai bine să urmați întreg tratamentul prescris de medic.

Concomitent, pentru mai multă eficiență este important să știm cum trebuie administrate corect medicamentele prescrise de medic.

În ce cazuri pentru tratamentul gâtului este nevoie de antibiotic cu acțiune locală

Regulile de administrare a antibioticelor:

  • se interzice creșterea sau reducerea de sine stătătoare a dozelor de preparat prescrise; 
  • la apariția unor efecte adverse, tratamentul trebuie întrerupt sau corectat împreună cu medicul;
  • trebuie respectat cu strictețe timpul de administrare;
  • citiți cu atenție instrucțiunile de administrare;
  • respectați dieta: renunțați la alimente prăjite, alcool, afumături și alte produse dăunătoare.

Antibioticele cu acțiune locală nu aduc organismului prejudicii serioase și intră în compoziția multor preparate adjuvante, ca, de exemplu, spray-urile pentru gât, picăturile și dropsurile de supt. În caz de formă agravată a bolii, antibioticele cu acțiune locală sunt prescrise ca preparate adjuvante, care intensifică acțiunea preparatelor mai puternice.

Însă oricare ar fi evoluția bolii, vizita la medic nu trebuie amânată, iar la primele dureri de gât se recomandă să apelați la ajutorul unor astfel de preparate ca Trachisan.

În ce cazuri pentru tratamentul gâtului este nevoie de antibiotic cu acțiune locală

Este important să știți că acest medicament are o acțiune anestezică locală, proprietăți antimicrobiene și este prezent pe piață sub formă de comprimate de supt. Trachisan este recomandat în caz de boli inflamatorii și infecțioase ale cavității bucale și faringelui, tonzilitelor, faringitelor și altor boli. Pentru ca tratamentul să fie eficient, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să administreze câte un comprimat la fiecare două ore. Pacienții în vârstă de la 4 la 12 ani vor administra până la 6 comprimate pe zi. Senzațiile neplăcute în gât dispar, de regulă, în 2-3 zile, însă pentru ca efectul să fie de durată, preparatul trebuie folosit în decurs de 5 zile.

Preparatul nu este recomandat pentru copiii sub 4 ani, deoarece comprimatele trebuie supte. În timpul sarcinii și în perioada alăptării, Trachisan poate fi administrat doar la indicațiile medicului.

Comprimatele nu conțin zahăr, de aceea nu provoacă carii și sunt potrivite chiar și pentru bolnavii de diabet zaharat.