mamaplus

Sigur folosești corect șervețelele antibacteriene? Ce greșeli ar trebui evitate

-
//
16.04.2020

Este o perioadă în care folosim șervetele antibacteriene și dezinfectante mai mult ca oricând. Da, este important să păstrăm curățenia în jurul nostru, însă uneori facem greșeli mari când ștergem diferite suprafețe cu ele. Am selectat câteva obiceiuri incorecte care ne pot sabota procesul de curățare.

Le folosim în mai multe locuri

Poate părea risipitor, dar specialiștii ne sfătuiesc să folosim mai multe șervetele, în funcție de spațiile sau suprafețele pe care le dezinfectăm: "Un singur șervețel trebuie folosit într-un singur spațiu. Degeaba încercăm să dezinfectăm dacă trecem de la butonul de tras apa, la clanța de la intrare", spune Kathy Turley, director de marketing la Home Clean Heroes.

Folosind același șervețel pentru mai multe suprafețe poate cauza răspândirea germenilor și a murdăriei, iar o singură bucată poate conține prea puțină substanță antibacteriană pentru a curăța eficient mai multe suprafețe diferite.

Nu citim eticheta

Eticheta dezvăluie "cât timp produsul trebuie să rămână umed pe o suprafață pentru a inactiva toți germenii", lucru la care nu ne-am fi gândit. În multe cazuri, suprafața ar trebui să rămână umedă cel puțin trei-patru minute pentru a ucide germenii, iar eticheta va specifica acest lucru.

De asemenea, etichetele pot dezvălui exact microbii împotriva cărora luptă anumite șervețele. La urma urmei, acestea sunt antibacteriene, ceea ce înseamnă că sunt concepute pentru a ucide bacteriile, nu neapărat virusurile.

Le folosim pe ecranul telefonului

În timp ce curățarea electronicelor este importantă, utilizarea șervetelelor antibacteriene pe ele ar putea fi dăunătoare. Pot fi utilizate în siguranță pe tastaturi, dar nu ar trebui folosite pe sticlă fiindcă produsele chimice pot descompune anumite componente și împiedică citirea amprentelor sau recunoașterea facială.

Le depozităm în mod necorespunzător

E important să ne asigurăm că închidem ambalajul astfel încât șervețelele să nu fie expuse la aer: "De cele mai multe ori, alcoolul din componență este ingredientul esențial pentru dezinfectare, iar dacă pachetul rămâne deschis, alcoolul se evapora, iar șervețelele vor deveni ineficiente", spune dr. Nidhi Ghildayal, doctor și cercetător în Boli Infecțioase.

Le folosim pe lemn

Șervețelele antibacteriene pot deteriora suprafețele din lemn: "Fiindcă este poros, poate absorbi lichidul de la șervețele, iar substanțele chimice îi pot dăuna în timp", spune Kathy Turley, director de marketing la Home Clean Heroes

Le folosim pe suprafețe vizibil murdare

Dacă le folosim pe o suprafață vizibil murdară, nu facem decât să împrăștiem reziduurile și eventualii germeni mai tare. Indicat este să curățăm și degresăm zona cu probleme și abia apoi să o dezinfectăm.

Le folosim pentru jucăriile copiilor și bolurile de mâncare ale animalelor

Produsele de curățare nu trebuie ingerate. Așadar, trebuie să evităm să le utilizam pe obiecte la care copiii și animalele au acces ușor: "Șervețelele antibacteriene conțin substanțe chimice, care rămân pe suprafețele cu care intră în contact. Orice obiect al celor mici sau al necuvântătoarelor trebuie curățat cu o soluție non-chimică pe bază de apă.", explică doctorul Jamie Bacharach, specializat în Igienă.