mamaplus

Ce este febra de sete la bebeluși? Explicațiile și recomandările unui pediatru

-
//
25.07.2022

Zilele caniculare sunt încă departe de a se sfârşi, iar printre persoanele cele mai afectate sunt copiii mici şi sugarii. Medicii spun că părinții ar trebui să fie foarte atenți la hidratarea celor mici şi a sugarilor. Medicul pediatru Marga Pîrvănoiu spune că cei mici pot chiar să facă temperatură, dacă nu sunt hidratați corespunzător în zilele foarte calde.

„Pericolul este de supraîncălzire, iar prin supraîncălzire fac febră. Cel puțin în cazul copiilor mici. Şi atunci trebuie hidratați corespunzător. Laptele de mamă îi asigură şi partea de sete la copil, dar la nevoie se poate completa cu un pic de ceai sau apă.”, explică specialista.

Potrivit ei, dacă cei mici nu sunt bine hidratați, aceştia pot chiar să facă febră, numită „febra de sete”.

„Poate să facă chiar şi 40 de grade chiar şi dacă nu e hidratat corespunzător”, a mai adăugat Marga Pîrvănoiu.

Totuşi, cele mai frecvente motive de febră la cei mici sunt infecțiile, care pot fi virale sau bacteriene.

Cum faci diferența între febra de sete şi cea dată de o infecție

Medicul Marga Pîrvănoiu îi învață pe părinți cum pot vedea diferența între febra de sete şi cea dată de o problemă mai gravă precum o infecție. Dincolo de faptul că un copil bolnav este mai agitat şi se vede pe el că are o suferință, mai există unele semne clare.

„Cel mai bun indiciu al unei afecțiuni este fontanela anterioară deprimată”, spune ea, referindu-se la porțiunea din craniul celor mici unde osul craiunului nu este încă sudat, câteva luni după naştere. Pielea pe zona aceea este afundată, nu se va bomba, precum în alte situații. De asemenea, buzele și pielea copilului vor arăta destul de uscate.

Deseori, părinții sunt alertați la cea mai mică creştere a temperaturii celui mic şi, când ajunge la 38 de grade, sunt deja pe drum spre Urgență cu copilul. Medicul pediatru are însă altă părere.

„La temperatura asta nu fugi cu copilul la urgență, pentru că nu e o febră care să te alarmeze. Doar dacă creşte peste 39 şi nu o poți combate cu antitermice, cu baie, cu împachetări, atunci sigur că mergi în Urgență, pentru că pot apărea convulsiile în context febril”, mai explică ea.

Tratamentul nemedicamentos al febrei

Medicul face câteva recomandări pentru reducerea febrei, fără medicamente. Este ceea ce trebuie aplicat inițial de către părinți, însă dacă nu cedează, atunci e necesară prezentarea cu cel mic la cabinetul medicului.

„Orice manevră pe care o facem necesită timp. Pentru a scădea o temperatura de la 39 este nevoie de cel puțin 15-45 minute de împachetări şi mai multe operațiuni de umezire a prosopului cu care îl impachetezi. Hidratează-l cu apă, ceai, lapte matern, care previn deshidratarea şi scad febră. Dezbracă-l în scutec sau chiloțel, lenjerie care va permite eliminarea transpiratiei. Micşorează temperatura camerei, pentru a nu se supraîncălzi şi a nu menține temperatura crescută. Împachetează-l într-un prosop umezit. Umezeşte un prosop în apă călduță (nu rece), stoarce-l bine şi înveleşte-l în el. Repeta operațiunea de mai multe ori. Fă-i baie cu apă călduță 10-30 min. Pune-i comprese cu şosete umede”, spune medicul pediatru Marga Pîrvănoiu.