1. În cazul în care copilul s-a supărat și plânge, este mai bine să-i sustrageți imediat atenția cu altceva. Atunci când copilul plânge el trăiește sentimente negative și neplăcute. Și dacă noi îl sustragem, aceste sentimente așa și vor rămâne în sufletul copilului, ele nu vor fi eliberate. Respectiv, cu prima ocazie, ele vor exploda chiar și din cauza unui lucru de nimic. Emoțiile, niciodată nu dispar de la sine. Ele au nevoie să fie degajate. De aceea, nu este cazul să sustrageți copilul atunci când plânge. Lăsați-l să trăiască și să simtă aceste emoții, iar noi, maturii, trebuie să-l ajutăm.

5 modele de educație cu efect invers

2. Dacă copilul a lovit sau a mușcat – trebuie să-i întoarcem aceeași monedă. În cazul în care vom proceda anume așa, copilul își va face următoarea concluzie: ”Totuși, bătaia și mușcatul este permis pentru că mama și tata asta și fac, doar că învinge cel care este mai puternic”. Totodată, în acest fel, îi demonstrăm copilului că răzbunarea este bună și că, noi, cu ușurință, îi putem provoca durere… Dacă vă doriți ca micuțul să învețe ce înseamnă compasiunea și să știe cum să se pună în locul altuia, ar fi cazul să căutați alte modalități.

3. Pentru ca micuțul să nu crească un zgârcit trebuie învățat să se împartă cu alții. Nu veți obține nimic cu asta. Mai bine puneți în aplicare metoda verificată – propriul exemplu de generozitate autentică. Rețineți, înainte de a fi generos, este necesar să simți ce înseamnă proprietate personală. Așa deci, inițial, recunoașteți că micuțul are dreptul la proprietate și el este în drept să folosească jucăria sa așa cum dorește el.

4. Dacă copilul plânge, trebuie să i se demonstreze cât de neînsemnate sunt problemele lui. Pentru ca micuțul să treacă mai ușor peste trăirile sale negative, cel mai bine este să-l eliberați, să trăiască și să simtă lucrurile pe propria lui piele. Sarcina noastră este de a-i arăta, pur și simplu, cum se face asta corect pentru a nu-și face rău lui și celor din jur.

5 modele de educație cu efect invers

5. Din fragedă copilărie, micuțului trebuie să i se ceară să fie amabil. Acest lucru poate avea efect invers. Pentru că, în acest caz, copilul poate considera că părinții îl iubesc numai atunci când el este amabil și nu sunt gata să-l accepte atunci când se abate de la reguli. În rezultat, amabilitatea va deveni, cel mai probabil, o obligație, dar nu un proces plăcut de manifestare a grijii. Mai bine îi arătați copilului propriul exemplu dar nu îl impuneți.