În problemele dezvoltării timpurii, ca și în multe alte situații, părinții se împart în două tabere distincte. Unii sunt convinși că micuții trebuie să frecventeze centre de dezvoltare timpurie de cum încep să meargă. Alții se declară adepți ai educării și învățării acasă, iar de cele mai multe ori copiii lor nu frecventează nici grădinițele de copii. Aici am putea să îl cităm pe Paracelus, potrivit căruia „nimic nu e otravă şi totul e otravă; diferența este în dozare”. Pentru ca să vă puteți face o părere obiectivă despre necesitatea pregătirii copilului pentru școală în centre de dezvoltare, am elaborat un material în care vom încerca să tratăm acest subiect din toate punctele de vedere.

Rolul centrelor de dezvoltare timpurie în viața preșcolarilor: pro și contra. Părerile specialiștilor și nu numai

Să admitem că ați decis să vă ocupați serios de dezvoltarea micuțului și sunteți gata să încredințați această sarcină profesioniștilor. În fața voastră se vor deschide ușilor multelor centre de dezvoltare din capitală, care vă vor surprinde prin diversitatea cursurilor și metodicilor de dezvoltare a copiilor de orice vârstă. Însă haideți să examinăm toate avantajele și dezavantajele frecventării acestora.

Avantajele centrelor de dezvoltare:

  • o diversitate mare de jucării și jocuri instructive;
  • posibilitatea mamei de a se odihni;
  • activități realizate de profesioniști;
  • comunicare cu copii de aceeași vârstă;
  • educarea perseverenței, dezvoltarea spiritului de independență.

Dezavantajele menționate de părinți:

  • prețurile mari (la centrele de prestigiu, prețurile încep de la 100 lei/activitate);
  • numărul mare de copii în grupe, ceea ce crește probabilitatea ca micuțul dumneavoastră să se îmbolnăvească.

După cum puteți observa, avantajele sunt mai multe, însă nimic nu va putea înlocui comunicarea copilului cu mama. Lângă mamă și informațiile sunt asimilate mai ușor, și jocurile sunt mai interesante, și explicațiile – mai clare. Înainte de a lua decizia privind înscrierea copilului la un centru de dezvoltare, ascultați părerile oamenilor care, într-un fel sau altul, dețin informații „din interior”.

Rolul centrelor de dezvoltare timpurie în viața preșcolarilor: pro și contra. Părerile specialiștilor și nu numai

Atunci când copilul merge pentru prima dată la școală, el suferă un stres emoțional și psihologic, care poate împiedica dezvoltarea lui ulterioară. Nimic nu sperie mai mult o persoană, în special un copil, decât lucrurile noi. Această problemă poate fi ușor rezolvată cu ajutorul activităților de pregătire pentru școală. Vreau să punctez: este vorba, în primul rând, de pregătirea psihologică. Mulți părinți care își aduc copiii la liceul nostru se laudă cu faptul că micuții știu să facă calcule matematice, să citească pe silabe și să scrie sub dictare. Acest lucru este, desigur, extraordinar, însă de foarte multe ori se observă că micuțul este absolut neadaptat la comunicarea cu oamenii necunoscuți. Centrele de pregătire pentru școală asigură, în primul rând, socializarea copilului dumneavoastră. Iar aceasta este mult mai important ca abilitatea de a citi la vârsta de 6 ani. Activitățile noastre durează cel mult 35 de minute și sunt orientate spre dezvoltarea abilităților de comunicare și de exprimare a ideilor. Consider că o astfel de pregătire pentru școală este o necesitate, și nu un moft. 

Rolul centrelor de dezvoltare timpurie în viața preșcolarilor: pro și contra. Părerile specialiștilor și nu numai

Pregătirea copilului pentru școală în centre de dezvoltare este necesară în următoarele cazuri: dacă micuțul nu frecventează grădinița de copii, dacă limba de predare la grădiniță și cea de la presupusa școală se deosebesc (bilingvismul are o serie de avantaje, dar presupune şi anumite probleme pentru copiii de 6-7 ani), dacă micuțul suferă de anumite boli cronice. Avantajele frecventării grupelor de pregătire în instituția de învățământ în care vor fi înscriși viitorii elevi de clasa I sunt că micuții se vor familiariza mai ușor cu școala, se vor adapta mai ușor la cerințele învățătorilor, vor face cunoștință cu viitorii colegi de clasă. Participarea la activitățile de acest gen vor ajuta copilul să fie mai pregătit pentru școală, să își dezvolte memoria, atenția, capacitatea de a respecta și a urma instrucțiunile, să sistematizeze mai ușor cunoștințele despre lumea înconjurătoare conform schemelor acceptate de sistemul nostru de învățământ. În același timp, aș vrea să previn părinții despre riscurile și consecințele negative ale suprasolicitării copiilor de 6-7 ani. Este foarte important să țineți cont de posibilitățile individuale ale copilului, să aveți în vedere că gradul de pregătire a preșcolarului pentru școală presupune nu doar dezvoltarea capacităților intelectuale, adică scrisul, cititul și calculele, dar și dezvoltarea personalității, dezvoltarea fizică, abilitățile sociale de interacțiune în afara cadrului familial și al grădiniței de copii.

Aliona, mamă a unei fetițe de 1 an și 2 luni

Eu consider că micuții pot fi pregătiți și acasă. În prezent există foarte multă literatură diversă, care explică destul de clar și pe înțelesul tuturor cum trebuie să se dezvolte copilul la orice vârstă. Muți vor spune că în centre copiii se joacă, comunică. Dar oare afară copiii nu comunică și nu se joacă? Nimeni nu vă vine în vizită și nu mergeți nicăieri? Orice comunicare trebuie să aibă limitele sale, copilul trebuie să știe să se joacă și de unul singur. Eu cred că în centrele de dezvoltare este mai interesant pentru mamele care își aduc copii și care au obosit să stea acasă. Fetița mea are 1 an și 2 luni, nu am frecventat nici un fel de grupe și nici nu avem de gând. Am învățat deja multe animale și ce sunete scot acestea. Copilul are multe cărți, pe care le citim zilnic. Nu simt necesitatea de a frecventa centre de dezvoltare. Nu vă fie lene, ocupați-vă cu micuțul acasă, vorbiți-i ca unuia mare, comunicați mai mult, jucați-vă împreună. Cu acești bani mai bine cumpărați jocuri instructive sau ceva gustoșel la desert.

Iulia, mamă a unei fetițe de 6 ani

Copiii de vârstă preșcolare absorb totul ca un burete, ei cunosc lumea și capătă noi cunoștințe zilnic. Eu mă consider o mamă foarte responsabilă și acord foarte mult timp educației copilului meu. Programa școlară se schimbă în fiecare an. De aceea, oricât m-aș strădui, nu pot să îi ofer fiicei mele toate cunoștințele necesare pentru școală. Pentru o dezvoltare multilaterală am absolută nevoie de ajutorul unor pedagogi cu experiență. Din această cauză consider că micuții nu doar pot, ci și trebuie înscriși în centre de dezvoltare. Este atât de plăcut să te mândrești cu succesele fiicei tale!

Așadar, dragi părinți, trageți concluziile necesare. Și nu uitați, nu este important dacă micuțul dumneavoastră va frecventa sau nu centrele de dezvoltare, principalul este ca el să fie fericit! 

A pregătit Ecaterina Zadvornaia