Deși multă lume crede că vârsta mamei e singura importantă când vine vorba de fertilitate, experții au altă părere. În mod obișnuit, bărbații produc spermă toată viața. Calitatea acestei sperme scade pe măsură ce înaintează în vârstă. De-a lungul vieții, sperma bărbaților trece prin mutații genetice care cresc șansele ca fertilitatea lor să fie afectată. Astfel, experții au estimat care e vârsta ideală pentru a deveni tată. 

Potrivit Guinness World Records, recordul pentru cel mai în vârstă tată aparține unui bărbat care avea 92 de ani atunci când i s-a născut copilul. Chiar dacă reproducerea e posibilă pentru bărbați și la vârste mai înaintate, fertilitatea are de suferit de-a lungul vieții. Acest lucru poate afecta șansele ca un cuplu să aibă copii.

Specialiștii au analizat mai mulți factori care pot influența fertilitatea bărbaților și au ajuns la concluzia că perioada ideală pentru a deveni tată e spre finalul celui de-al doilea deceniu din viață și începutul celui de-al treilea. Astfel, vârsta ideală pentru a deveni tată e până la 35 de ani. După acest prag, e posibil ca sperma să ducă la sarcini în care se pot produce mutații. Chiar dacă riscul e scăzut, nu dispare complet. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există mai mulți factori ce sunt luați în considerare atunci când e analizată calitatea spermei. Printre factori sunt incluși numărul total, morfologia și modul în care se mișcă spermatozoizii. 

Ce se întâmplă cu sperma bărbaților pe măsură ce îmbătrânesc?

Potrivit unor studii recente, tații cu „vârste paternale avansate” au șanse mai mari să producă copii cu probleme de neurodezvoltare. Un studiu din 2010 a concluzionat că acei copii ai căror tați aveau peste 40 de ani la momentul nașterii aveau riscuri de 5 ori mai mari să dezvolte una dintre afecțiunile ce țin de spectrul autismului, în comparație cu populația generală. 

După vârsta de 45 de ani, există șanse mai mari ca partenera să sufere un avort spontan. Această probabilitate a fost estimată indiferent de vârsta partenerei. 

Există și studii care susțin că nici reproducerea înainte de vârsta de 25 de ani nu e ideală. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health, bărbații care aveau copii înainte de vârsta de 25 de ani aveau șanse mai ridicate să aibă probleme de sănătate mai târziu în viață. Nu s-a găsit, însă, un lanț cauzal în acest caz.