mamaplus

Ce complicații pot apărea dacă gravida este diagnosticată cu citomegalovirus

-
//
27.05.2021

Este bine cunoscut faptul că citomegalovirusul este destul de periculos pentru făt în cazul în care viitoarea mamă se infectează în perioada sarcinii. Acest virus cauzează rareori simptome și trebuie testat la timp, făcând parte din testarea numită TORCH. Această testare se face pentru un grup de boli infecțioase, care pot provoca malformații congenitale la nou-născuți. TORCH este prescurtarea pentru: toxoplasmoză, rubeolă, CMV și virusul Herpes Simplex.

Un test TORCH pozitiv nu înseamnă, obligatoriu, infectarea fătului. Și deci indicația de oprire în evoluție a sarcinii. Dacă valorile anticorpilor IgM sunt pozitive pentru oricare dintre virusuri, se indică amniocenteza și testarea direct din lichidul amniotic. Astfel, se certifică sau se infirmă infecția fătului. 

Testarea arată dacă aveți o infecție activă sau ați trecut prin infecție și ați dobândit memorie imunitară. Anticorpii IgM sunt primii produși în organism ca răspuns la o infecție CMV. Ei sunt prezenți în organism în primele 1-2 săptămâni de la expunerea inițială. După câteva luni, aceștia scad sub niveluri detectabile.

Anticorpii IgM adiționali sunt produși când CMV latent este reactivat. Anticorpii IgG sunt produși de organism la câteva săptămâni după infecția inițială cu CMV și asigură protecția împotriva infecțiilor primare. Nivelurile IgG cresc în timpul infecției active, apoi se stabilizează o dată ce infecția cu CMV se rezolvă și virusul devine inactiv. 

După ce o persoană a fost expusă la CMV, va avea o cantitate măsurabilă de IgG în sânge pentru tot restul vieții. Detectarea virală implică determinarea prezenței CMV într-o probă de sânge, lichid sau țesut. Acest lucru se poate face fie prin cultivarea virusului, fie prin detectarea materialului genetic al virusului (ADN – ul CMV). Cultivarea virală este metoda tradițională de detectare a virusurilor.

Cum se transmite citomegalovirusul?

  • Virusul este transmis prin urină, salivă, sânge, lapte matern, lacrimi, spermă, fluide vaginale.
  • Virusul se poate răspândi prin contact sexual și non-sexual.
  • Dacă o femeie gravidă este infectată, fătul poate dobândi infecția în timpul sarcinii sau copilul poate dobândi infecția în timpul nașterii.

Complicații în urma infectării cu citomegalovirus în timpul sarcinii

Complicațiile sunt frecvente, dacă mama copilului a suferit o infecție CMV primară în timpul sarcinii. Complicațiile pentru copil pot include:

  • afectarea auzului
  • handicap intelectual
  • probleme de vedere
  • convulsii
  • probleme de coordonare
  • slăbiciune sau probleme ale mușchilor

Testul de sânge poate detecta anticorpii care sunt creați atunci când sistemul imunitar răspunde la prezența virusului –citomegalovirus IgG. O femeie însărcinată are un risc foarte mic de reactivare pentru infectarea copilului în curs de dezvoltare.

Dacă infecția este acută în sarcină, adică sunt prezenți anticorpii IgM, veți lua o decizie împreună cu medicul care urmărește sarcina în privința evoluției acesteia. Nu înseamnă neapărat că veți avea indicație- întrerupere sarcină.