Având un conținut bogat de vitamine (în special Vitamina C) și antioxidanți, cătina este un ingredient indispensabil pentru cei care vor să-și întărească imunitatea. Fie că este consumată ca atare, sub formă de infuzie sau în amestec cu miere, cătina are multiple beneficii, dar și contraindicații pentru o anumită categorie de persoane. Chiar dacă nu s-au făcut suficiente studii suficiente referitor la consumul ceaiului de cătină în timpul sarcinii și pentru mamele care alăptează, medicii ginecologi recomandă prudență maximă în acest sens.

Într-adevăr, cătina poate fi inofensivă pentru unele femei însărcinate și pentru mamele care alăptează doar dacă este consumată exclusiv cu recomandarea medicului ginecolog. Totuși, viitoarele mămici ar trebui să știe că ingredientul minune al toamnei poate avea și unele efecte adverse.

În formă proaspătă, cătina este contraindicată în timpul sarcinii, în caz de:

  • afecțiuni biliare și urolitiază
  • afecțiuni ale ficatului
  • gastrită sau ulcer
  • pancreatită
  • colecistită

Dacă nu suferiți de una din afecțiunile enumerate mai sus, atunci cătina este absolut inofensivă și poate fi consumată în timpul sarcinii sub supravegherea medicului.

Reacțiile alergice și consumul de cătină în sarcină

Chiar dacă înainte de conceperea copilului ai consumat cătină proaspătă și nu ai avut reacții adverse, să știi că în timpul sarcinii lucrurile stau altfel și ar trebui să fii mai prudentă. Dacă totuși vrei să consumi cătină, chiar și sub formă de infuzie, ai grijă să începi cu porții sau doze mici, ca să eviți anumite urmări neplăcute.

Lista cu ceaiuri nerecomandate în timpul sarcinii:

  • Ceaiurile verde şi negru, extrem de sănătoase în mod normal pentru conţinutul de antioxidanţi, nu prea sunt recomandate în sarcină deoarece conţin şi cafeină, care traversează placenta şi ajunge la făt. De asemenea, sunt diuretice, epuizează glandele suprarenale şi reduc absorbţia substanţelor nutritive.
    ​​​​​​
  • Ceaiuri complet interzise, pentru că pot provoca sângerări, contracţii şi avort spontan: lemn dulce, senna, coada şoricelului, pelin, obligeană, cruşin, rostopască, salvie, cimbru, urzică, ienupăr, levănţică, anason, rozmarin, busuioc, vâsc, scorţişoară.

Ceaiuri care pot fi consumate în sarcină

Plante care se pot consuma, dar cu prudenţă şi moderaţie: isop, sunătoare, brusture, pătlagină, armurariu, schinduf, cimbrişor.