mamaplus

Foarte puține femei nasc exact la termenul de 9 luni. De ce se întâmplă asta?

-
//
21.09.2020

Cercetările de specialitate arată că doar 4% din femei nasc exact la termenul calculat de 9 luni, iar 70% din femei se încadrează într-un câmp de eroare de maximum 10 zile. Pentru celelalte 26%, eroarea este mai mare decât această durată. Specialiștii apreciază că durata sarcinii este influențată de vârstă, de perioada anului când s-a produs fecundarea, de greutatea corporală a mamei și de mulți alți parametri.

Făcând măsurători cu privire la concentrația de hormoni din urina femeii, pentru a determina exact momentul când s-a produs ovulația, experții Institutului pentru Sănătate și Mediul Înconjurător din SUA au stabilit experimental că durata medie de la ovulație până la naștere este de 268 de zile.

Excluzând nașterile premature, s-au constatat abateri de la acest termen de până la 37 zile. Specialiștii apreciază că nașterea se poate produce la 37-42 săptămâni de la data ovulației.

Experta dr. Ann Marie Jukic, de la Institutul citat a arătat că înșiși specialiștii au rămas surprinși de propriile lor concluzii, care depășesc uneori simțitor câmpurile de eroare acceptate până în prezent.

Factori care influențează durata sarcinii

  • Cu cât mai mult durează implantarea embrionului, cu atât durata sarcinii este mai mare.
  • Durata sarcinii este adesea dependentă de vârsta mamei și s-a constatat că, la femeile cu vârsta mai înaintată, sarcina se desfășoară un timp mai îndelungat decât la cele tinere.
  • La femeile ponderale, respectiv cu o greutate mai mare în raport cu înălțimea, sarcina durează mai mult decât la cele cu greutatea normală.
  • Sarcina este un fapt care trebuie privit individualizat. Astfel, se constată că, la femeile care nasc al doilea, al treilea sau mai mulți copii, durata sarcinii la fiecare din ei este relativ aceeași.
  • În cazul femeilor la care s-a constatat creșterea mai târzie a nivelului de progesteron, nașterea se poate produce cu până la 12 zile mai devreme, decât în cazul când nivelul hormonului a început să crească mai devreme.