mamaplus

Mâncărime intensă a pielii în al treilea trimestru de sarcină. Cum poate fi ameliorată?

-
//
13.08.2021

Pe ultima sută de metri înainte de naștere, unele femei însărcinate se confruntă cu o problemă destul de deranjată și periculoasă, numită și colestază gravidică în comunitatea medicală. Este vorba despre un prurit, o mâncărime intensă, care apăre la nivelul mâinilor (în palme), al picioarelor (tălpi) și al abdomenului, acesta fiind, de cele mai multe ori, singurul simptom. Uneori senzația de mâncărime poate fi însoțită de scaune deschise la culoare, urină închisă la culoare și de o pigmentare în gălbui a pielii și a ochilor.

Colestaza gravidică poate fi declanșată de un transport deficitar al acizilor biliari (care sunt produși de către ficat) de la făt la mamă. Cauza efectivă o constituie un nivel prea mare al acizilor biliari la mamă sau transportul acestor acizi prin organismul imatur al fătului. Boala apare, de regulă, în a doua parte a unei sarcini, adică în trimestrul al treilea.

Cum poate fi depistată colestaza gravidică?

Mâncărimile în zonele menționate sunt singurele simptome clar vizibile ale bolii. De aceea, dacă ele apar, este recomandabilă consultarea imediată a medicului, care va decide dacă este vorba de un simptom al colestazei sau de o afecțiune dermatologică. Medicul va recomanda o analiză de sânge care să monitorizeze enzimele hepatice, cum ar fi transaminazele – TGO (ASAT) și TGP (ALAT) și acizii biliari.

Diagnosticul poate fi pus relativ ușor în funcție de rezultatul analizei, întrucât medicul va face legătura între mâncărimile apărute brusc și probleme ale ficatului. Deși este puțin probabil să se creeze astfel de confuzii, mâncărimile pot apărea și din cauza uscării exagerate a pielii în aceasta perioadă. Medicul va lua în considerare și alte posibile afecțiuni specifice sarcinii, de natură dermatologică.

Există factori de risc care măresc probabilitatea apariției colestazei gravidice?

Specialiștii consideră că femeile care au avut mâncărimi în timpul administrării de pilule contraceptive prezintă un risc mai mare de a face colestază gravidică. De asemenea, s-a constatat că multe dintre pacientele cu colestază gravidică au un istoric familial în ceea ce privește colestaza (gravidică sau nu) sau un istoric personal legat de afecțiuni hepatice. Studii recente arată, de asemenea, că sarcina gemelară și sarcina rezultată în urma FIV pot constitui și ele factori de risc.

Cum se previne și cum se tratează colestaza gravidică?

Din păcate, la momentul actual nu există metode prin care colestaza gravidică să poată fi prevenită. În schimb, ea poate fi tratată cu ajutorul acidului ursodeoxicolic, o substanță naturală, ce se găsește în bilă și care, administrată corespunzător, ameliorează simptomele, favorizând transferul de substanțe. De asemenea, medicul poate recomanda creme și loțiuni care conțin corticosteroizi sau anumite tratamente naturiste pentru a ameliora mâncărimile.

Dacă riscul este prea mare, sarcina fiind spre final, medicul poate să decidă inclusiv o operație cezariană de urgență sau o inducere a travaliului, pentru a nu expune copilul unor riscuri deloc neglijabile. De asemenea, după naștere, bebelușul va fi monitorizat în ceea ce privește funcția hepatica și cantitatea de săruri biliare în sânge, precum și în ceea ce privește starea general de sănătate.

Care sunt riscurile pentru mamă și pentru făt?

Deși este o boala rară, colestaza gravidică poate avea efecte foarte grave, în special asupra fătului: naștere prematură, suferințe ale bebelușului atunci când placenta nu mai funcționează normal (insuficiența placentară) sau chiar moarte fetală intrauterină (în cazuri extreme). Motivele sunt încă necunoscute, în sensul că nu a fost încă identificat un mecanism clar prin care colestază gravidică declanșează aceste efecte grave. Se știe doar că nivelul crescut de acizi biliari este strâns legat de ele.

În ceea ce o privește pe mamă, chiar dacă simptomele pot persista și după naștere, ele dispar, în general, la 2 – 8 săptămâni. Este însă important de reținut că există un risc mare de recidivă a colestazei gravidice, aceasta apărând din nou, la viitoarea sarcină, în 45% - 70% din cazuri. De menționat este și faptul că atunci când recidivează, colestază gravidică apare, de regulă, mai devreme în sarcină. De asemenea, femeile care au suferit de colestază gravidică sunt expuse unui risc crescut de apariție a unor boli ale vezicii biliare (cum ar fi calculii) sau ale ficatului (hepatitele).