Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu

-
//
09.03.2016

Majoritatea femeilor care au născut un copil s-au confruntat, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu problema întinderii muşchilor din zona abdomenului. Desigur, o astfel de stare de lucruri nu este pe placul nici unei femei – ţesuturile lăsate ale abdomenului provoacă emoţii negative şi dorinţa de a scăpa cât mai repede de burtica atât de dezagreabilă. Dar nici gimnastica, nici înotul, nici sauna, nici dietele nu au efect. Ce înseamnă diastaza muşchilor drepţi abdominali? De ce apare aceasta şi cât de necesară este intervenţia chirurgicală ne-a povestit Oleg Conţu, chirurg plastician de categorie superioară, doctor în ştiinţe medicale, Clinica SANCOS.

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu Ce înseamnă diastază?

Diastaza abdominală, numită şi diastasis recti, reprezintă separaţia şi distanţarea muşchilor drepţi abdominali. Ca rezultat al acestei separaţii, jumătatea dreaptă şi cea stângă a muşchiului drept abdominal se distanţează în raport cu fascia medie a abdomenului, linia albă.

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu Cum se determină diastaza muşchilor drepţi abdominali?

Puteţi verifica extrem de simplu dacă suferiţi de diastază abdominală. Pentru aceasta:

  • culcaţi-vă pe spate, cu picioarele îndoite şi tălpile pe sol;
  • puneţi-vă o mână la ceafă. Plimbaţi degetele de la cealaltă mână, lipite, în poziţie perpendiculară, de-a lungul abdomenului, paralel cu talia, la nivelul buricului;
  • relaxaţi abdomenul şi apăsați ușor cu vârfurile degetelor suprafața abdomenului;
  • ridicați ușor partea de sus a corpului de la podea, având grijă ca pieptul să se apropie de bazin. Când mușchii încep să se miște, fixați imediat câte degete intră între ei și cât de adânc este acest gol;
  • fixați, de asemenea, câte degete intră între mușchii încordați un pic mai sus și mai jos de buric.

Diastaza poate decurge în mod diferit. Unii pacienți nu simt nici un fel de disconfort. Însă femeile, în special cele tinere, indiferent de gradul de severitate, resimt diastaza ca pe un defect estetic. În celelalte cazuri, bolnavii pot prezenta acuze privind senzație de disconfort, greutate în abdomen, mers îngreunat, constipație, eructații. De asemenea, pacienții vorbesc despre incomoditate fizică, dureri în zona abdominală în stare de repaus și în timpul efortului fizic. Pot apărea dureri după eforturi fizice sporite, practicarea sportului, gimnasticii, ridicării de greutății, plimbărilor îndelungate.

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu Câte tipuri de diastaze există?

Diastazele peretelui abdominal anterior pot fi de 3 tipuri.

Primul tip se caracterizează printr-o ușoară extindere a liniei albe din zona ombilicului și este cel mai inofensiv. Acest tip de diastază nu se reflectă aproape deloc asupra formei abdomenului şi apare, de regulă, după prima sarcină.

Diastaza de tipul doi se caracterizează prin distanțarea în zona inferioară, cu o relaxare a mușchilor laterali. Acest tip se reflectă asupra formei abdomenului, făcând ca partea lui inferioară să fie puțin proeminentă.

În cazul diastazei mușchilor drepți abdominali de tipul trei, distanțarea mușchilor are loc atât în partea de jos, cât și în partea de sus. Poate fi asociată cu hernii ombilicale și un aspect inestetic al burții.

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu De ce diastaza apare mai des la femeile gravide?

La femeile gravide diastaza se formează atunci când uterul în creștere apasă pe peretele abdominal, ca rezultat al creșterii fătului, iar linia albă a abdomenului se întinde spre laterale. Organele femeii gravide apasă pe aceste țesuturi în special în punctul slab – mușchii abdomenului, iar femeia simte și percepe distanțarea lor.  

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu Diastaza poate fi tratată?

Trebuie menționat că diastaza nu dispare niciodată de la sine, pentru că această boală are un caracter progresiv. În cazul femeilor cărora li s-a pus acest diagnostic neplăcut după ce au născut, cel mai mare efect îl au exercițiile fizice, dacă sunt făcute corect. În primul rând, trebuie să avem grijă la respirație. Este important ca, la executarea fiecărui exercițiu, înainte de orice mișcare forțată, să încordăm corect mușchii abdominali. Pentru ca acest lucru să se întâmple în mod natural, puteți lua copilul în brațe. Printr-un efort corect dozat asupra acestui complex de mușchi putem face ca abdomenul să redevină plat, însă, din păcate, pielea în exces nu dispare. Nici purtarea unui bandaj elastic în această situație nu permite vindecarea și stoparea progresului  bolii.

Operațiile nu sunt indicate tuturor bolnavilor cu diastaza mușchilor drepți abdominali, pentru că un efect pozitiv poate fi observat la pacienții cu stadii incipiente ale bolii la efectuarea exercițiilor fizice în perioada postnatală. Tratamentul chirurgical presupune lichidarea diastazei și întărirea acestei porțiuni a peretelui abdominal anterior.

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu

Diastaza muşchilor drepţi abdominali. Interviu cu specialistul Oleg Conţu Ce presupune metoda chirurgicală de îndepărtare a diastazei?

În timpul plasticii abdominale, îndepărtarea excesului de piele şi grăsime nu conduce la formarea unui abdomen plat, acesta îşi va păstra oricum forma rotunjită după operaţie. Doar întărirea muşchilor drepţi abdominali îndepărtează diastaza lor şi contribuie la formarea abdomenului plat şi a taliei. După ce excesul de piele a fost îndepărtat, se efectuează restabilirea corsetului muscular al peretelui abdominal.

Îndepărtarea endoscopică a diastazei muşchilor drepţi abdominali este însoţită de liposucţia abdominală sau a altor părţi ale corpului. Prin intermediul acestora se efectuează mobilizarea muşchilor anteriori, cu întărirea şi suturarea lor ulterioară. Imediat după operaţie se aplică un bandaj de compresie, care trebuie purtat pe parcursul unei luni. O particularitate a acestei operaţii este că nu lasă practic nici un semn pe peretele abdominal anterior.

Sfatul medicului: Metodele de tratament al diastazei depind de gradul de severitate a acestei patologii. Uneori este suficient ca femeia să practice sportul, să efectueze exerciții speciale și să poarte bandaj. Există un complex întreg de exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali după naștere.

În unele cazuri mai complicate, poate fi nevoie de ajutorul chirurgului plastic.

A pregătit Cristina Scripnic