Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

-
//
29.04.2016

Sarcina este cel mai puternic stimul pentru schimbarea modului de alimentare. În viața obișnuită putem sări pentru micul dejun, dar să mâncăm bine înainte de somn, iar apoi să ne ținem diete chinuitoare. Însă în timpul sarcinii vine o perioadă când suntem nevoite să ne schimbăm radical programul și meniul. Pentru că dacă organismul nu primește elementele necesare, aceasta afectează atât mama, cât și dezvoltarea copilului. Prin urmare, în această perioadă, întreaga responsabilitate cade pe viitoare mămică. Despre cum să ne alimentăm corect în timpul sarcinii și după naștere, în perioada alăptării, ne-a povestit Angela Cazacova – medic ayurveda dermatocosmetolog, nutriționist, instructor pentru modul sănătos de viață.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Angela, vă rugăm să povestiți cititoarelor noastre despre meniul viitoarei mămici.

Alimentația sănătoasă a gravidelor constă, în mare parte, din alimente care păstrează o cantitate mare de vitamine și microelemente. Tocmai de aceea trebuie să ținem minte că, în timpul încălzirii, în produse se reduce conținutul de vitamina C, acid folic, vitaminele din grupa B, iar proteinele își pierd din valoarea lor nutritivă. Dacă temperatura a crescut mai sus de 55 de grade Celsius, indiferent de modul și durata prelucrării, se distruge complet fermenţii hidrolitici, care joacă un rol activ în digerarea hranei, de aceea produsul devine inutil, iar pentru prelucrarea lui organismul trebuie să consume energie suplimentară. Rețineți regula principală: creați-vă un meniu cât mai bine gândit.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Ce produse și în ce cantități trebuie să fie prezente zilnic în meniul femeii gravide?

Carnea este unul dintre produsele obligatorii în meniul zilnic al femeii însărcinate. Ea este necesară zilnic din cauza conținutului mare de proteine și fier. Dar nu trebuie să o mâncăm în cantităţi mari, este suficientă o bucățică pe zi. Există și alternative pentru carne – vorbim aici de leguminoase, legume și caise uscate.

După cum am spus deja, meniul gravidei trebuie să fie echilibrat și sănătos, de aceea includeți și pește. Acesta conține o cantitate mare de calciu, proteină, fosfor. Dar rețineți: este interzis să mâncați pește în exces, uneori el poate provoca reacții alergice neplăcute. În mod ideal, peștele va fi inclus în meniu de două ori pe săptămână, dar va fi exclus cu două luni înainte de sarcină.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Ce alte produse nu trebuie să lipsească din meniul femeilor însărcinate?

  • Fructele și legumele ajută la digestie, fiind și o sursă bogată de microelemente folositoare. În fiecare zi de sarcină trebuie să mâncăm aproximativ 500 g de fructe și 300 g de legume.
  • Leguminoase și cereale. Având în vedere că acestea conțin multe fibre, consumul lor are o influență benefică asupra organismului femeii însărcinate, pentru că fibrele curăță organismul de produsele dăunătoare și substanțele toxice. Acestea sunt digerate mai lent, de aceea ajută la menținerea nivelului normal de zahăr în sânge.
  • Trebuie să reducem în mod obligatoriu consumul de produse de panificație. Dacă totuși nu putem renunța, este mai bine să înlocuim pâinea albă cu pâine din făină integrală.
  • Reduceți consumul de ulei și unt. 20 g pe zi sunt suficiente pentru organismul femeii însărcinate.
  • Consumul în exces al sării conduce la edeme și, ca urmare, la degradarea stării de sănătate a viitoarei mame.
  • Renunțați la conservanți și sosuri: sosul de soia, ketchupul, maioneza, murăturile și marinadele conservate nu sunt pentru gravide.
  • Nu uitați că există și un grup special de produse alimentare – produsele alergenice. Este vorba despre cacao, ciocolată, roșii, citrice, creveți, raci – consumul lor trebuie redus la minimum.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Ce trebuie să bea o femeie însărcinată? 

În principal, apă, însă nimeni nu a anulat diversitatea. Desigur, trebuie să evitați consumul de apă din fântâni și izvoare naturale. Chiar și pentru pregătirea alimentelor trebuie folosită apă curățată. Puteți include în meniu morsuri, compoturi, fresh-uri.

Băuturile preferate ale multora dintre noi sunt ceaiul și cafeaua, dar nu trebuie să uităm că ele conțin multă cofeină. Desigur, nu orice gravidă va dori să renunțe la cafeaua de dimineață, dar în acest caz trebuie să beți doar cafea naturală, pentru că ea nu conține adaosuri și coloranți. Rețineți că dacă ați decis să beți cafea decofeinizată, aceasta nu înseamnă că ea este nepericuloasă, ci doar că în componența ei sunt mai multe substanțe chimice decât în cea solubilă.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Dacă femeia însărcinată preferă ceaiul, ce să aleagă: ceai negru sau verde?

Chiar dacă ceaiul conține un pic mai puțină cofeină decât cafeaua, optaţi pentru ceaiuri mai slabe. Ceaiul verde și cel negru conțin aceeași cantitate de cofeină, dar cel verde este totuși mai folositor.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Cum trebuie să ne alimentăm în diversele trimestre ale sarcinii?

În primele 13 săptămâni, organele interne ale fătului se dezvoltă intens: inima, ficatul, rinichii, de aceea alimentația trebuie să fie de calitate și îmbogățită cu proteine, microelemente și vitamine.

Al doilea trimestru se caracterizează prin reducerea conținutului de fier în sângele mamei. Rețineți că organismul copilului ia atâta fier de cât are nevoie, iar pentru ca organismul mamei să nu sufere un deficit, meniul alimentar trebuie completat cu ficat de vită, bobi fierți, carne de porc, suc de roșii, mazăre, carne de vită și de curcan, prune uscate. Norma de fier în timpul sarcinii este de 35 mg pe zi.

La începutul trimestrului trei se dezvoltă intens creierul micuțului, de aceea e bine să consumați produse care conțin proteine.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova În timpul toxicozei atât de neplăcute, care este destul de frecventă în timpul sarcinii, cum să ne alimentăm în așa mod încât să nu dăunăm dezvoltării fătului?

Toxicoza apare deseori la femeile care nu s-au alimentat corect până să rămână însărcinate. Există o părere potrivit căreia toxicoza este modul în care organismul încearcă să scape de diferite microelemente dăunătoare adunate până la sarcină. Toxicoza din primul trimestru de sarcină este cauza principală a lipsei sau reducerii poftei de mâncare a gravidei. Pentru soluționarea acestei probleme este nevoie de o dietă individuală, pe care o poate întocmi medicul. Spre săptămânile 14-16, toxicoza dispare.

Iată câteva sfaturi de alimentație în timpul toxicozei:

  • Mâncaţi la fiecare trei ore cu porţii mici.
  • Excludeţi din meniu alimentele grase, dar includeţi mai mulţi carbohidraţi.
  • Nu beţi apă imediat după masă.
  • Mai bine renunţaţi la bulionurile de carne. Treceţi la supiţe vegetariene în cantităţi mici.
  • Între mese, beţi suficiente lichide.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova După nașterea micuțului, meniul mamei care alăptează se schimbă brusc. Care este cauza?

Meniul postnatal este una dintre cele mai serioase etape, deoarece tot ce mănâncă mama ajunge în laptele ei. Unele produse pot provoca colici, iar altele – alergii alimentar. De asemenea, nu uitaţi că orice produs schimbă gustul laptelui.

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Cum să ne alimentăm în primele zile după naștere?

Consumaţi alimente uşoare, fructe şi legume. Beţi doar ceai cald şi dulce. La începutul săptămânii a doua a perioadei postnatale puteţi începe a mânca terciuri, fierte pe apă fără zahăr: întâi de ovăz, apoi de hrişcă şi grâu. Puteţi mânca mere coapte în cuptor sau gătite la abur, însă nu mai mult de unul pe zi. După acelaşi principiu introduceţi în alimentaţie şi legumele – înăbuşite şi fierte. Pentru început sunt perfecte bostanul, morcovul, dovlecelul şi sfecla. Apoi includeţi în meniul mamei care alăptează supe de legume, dar nu foarte concentrate.  

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova

Regulile de alimentare în timpul sarcinii și după naștere. Interviu cu specialistul Angela Cazacova Ce este interzis să mâncăm și să bem imediat după naștere?

Din primele zile și în decurs de 3 săptămâni nu trebuie să consumați următoarele produse:

  •  lactate (lapte, brânză);
  •  ouă;
  •  copturi (chifle, pâine, tarte, clătite, blinii);
  •  produse sărate, piperate, marinate, murate;
  •  legume și fructe crude;
  •  leguminoase și varză;
  •  sucuri carbogazoase.

A pregătit Cristina Scripnic