Sîngerările la început de sarcină: motivul și ce trebuie să faceți în acest caz

Sîngerările la început de sarcină: motivul și ce trebuie să faceți în acest caz

-
//
24.02.2015

Sîngerările la început de sarcină - este una din complicațiile care poate apărea în primele săptămâni de graviditate. Această problemă poate fi suficient de periculoasă, care necesită o intervenție medicală de urgență. Sau, dimpotrivă, poate să nu reprezinte nici un pericol. 

Sîngerările la început de sarcină: motivul și ce trebuie să faceți în acest caz

Să examinăm pentru început sîngerările în primele săptămâni de sarcină, care nu reprezintă nici un pericol. O astfel de sîngerare în cele mai multe cazuri apare până în momentul în care femeia află că este însărcinată. Sîngerarea apare practic în aceeași perioadă ca și ciclul menstrual. Considerând sîngerarea drept o menstruație, femeia ulterior este foarte uimită, atunci când află că este gravidă. Totodată, o astfel de sîngerare în primele săptămâni de sarcină poate apărea și din alte motive. 

Ce se consideră de regulă drept o menstruație în timpul sarcinii 

Drept un ciclu menstrual este considerat de obicei respingerea fragmentelor mici de mucoasă a uterului. Această respingere în cele mai multe cazuri are loc la începutul menstruației. Eliminările sângeroase din uter pot fi de o nuanță de roșu-aprins, roz sau roșu-intensiv. După intensitate, acestea la fel pot fi diverse: este posibilă doar o mică sîngerare. Dar este posibilă și o sîngerare, similară ciclului menstrual: eliminările durează câteva zile, cu dureri spasmatice în burtă. Totodată, însă o astfel de ”menstruație” nu este atât de abundentă, iar femeile de regulă trec cu vederea acest lucru. 

O sîngerare similară în timpul sarcinii nu reprezintă niciun pericol și nici nu necesită o intervenție medicală. Da, este greu de imaginat o susținere medicală la această etapă a sarcinii, deoarece aceasta oficial nu este diagnosticată la un termen foarte mic. 

Sîngerările la început de sarcină: motivul și ce trebuie să faceți în acest caz

Nu este periculos, însă nu trebuie să neglijați asistența medicală 

Un mai mare pericol reprezintă sîngerările la etapa timpurie de sarcină, care deja a fost diagnosticată. Cauzele acestor sîngerări pot fi: 

1. Sîngerările în primele săptămâni de sarcină pot apărea din cauza unei maladii, precum eroziunea de col uterin. Asta pentru, că sarcina provoacă un flux mare de sânge către organele genitale ale femeii. Inclusiv și către colul uterin. În cazul în care nu este sănătos sau este afectat de eroziune, colul uterin nu rezistă în fața acestui flux de sânge și începe să sângereze. În astfel de cazuri, sîngerările vaginale se pot produce în cazul unor eforturi fizice (de exemplu, atunci când faceți sport), la ridicarea greutăților, dar și în cazul unor relații sexuale. De asemenea, sunt posibile sîngerările fără vre-un motiv evident. 

2. Sîngerările la etapa timpurie ale sarcinii apar uneori, în cazul în care în uter sau în colul uterin sunt polipi – tumori benigne. În cazuri similare, sîngerările nu sunt însoțite de durere, iar eliminările sunt neesențiale. 

Ambele cazuri nu reprezintă un pericol special pentru sarcină, însă necesită intervenția imediată a medicului, care va evalua situația și va oferi recomandări adecvate. Iar aceste recomandări nu sunt neapărat o povară pentru viitoarea mamă. De exemplu, în cazul în care medicul a depistat polipi la gravidă, acesta poate să nu intervină pentru exterminarea lor, deoarece în majoritatea cazurilor, polipii se autoelimină. 

Sîngerările la început de sarcină: motivul și ce trebuie să faceți în acest caz

Sîngerarea periculoasă în primele săptămâni de sarcină 

Sîngerarea în primele săptămâni de sarcină poate fi unul din simptomele unei probleme periculoase, cum ar fi sarcina extrauterină. În acest caz, sîngerarea poate fi de scurtă durată și neesențială, condiționată de implantarea ovulului în mucoasa vaginului, suprafața ovarelor sau chiar în unul din organele abdominale. De regulă, o astfel de sîngerare,trece foarte repede, iar deoarece începe în zilele ciclului menstrual nu provoacă îngrijorare femeii. Și în zadar! Dacă la etapa respectivă nu va fi diagnosticată sarcina extrauterină, următoarea sîngerare poate pune viața femeii în pericol. Asta pentru că ovulul, care a crescut timp de 2-3 săptămâni pur și simplu rupe trompele uterine. Iar aceasta poate condiționa infertilitatea femeii în viitor.