mamaplus

Alergia la ambrozie. Cum ajungem să fim dependenți de picături de nas

-
//
31.08.2023

Între 20 și 50 de ani există cel mai mare risc de alergie la ambrozie. Asta chiar dacă nu ați mai avut reacții până acum.

mamaplus

Din iulie până în noiembrie înflorește ambrozia. În orașe granulele de polen se lovesc de blocuri și răman la sol, adică sunt agresive. Tot în oraș cantitatea mare de dioxid de carbon determină planta să producă și mai mult polen. Adică să fie și mai agresivă. Simptomele sunt severe, scrie stirileprotv.ro.

Brândusa Petruțescu, medic primar alergolog: „Din cauza severității simptomelor se abuzează de cotizon infectabil, aerosoli, picături de nas, chiar și picături oculare. Abuzul crește riscul de cataractă, glaucon totul de la o banală alergie la ambrozie. Picăturile de nas care reduc inflamația și simptomele locale administrate mai mult de 10 zile determină dependență. Apar infecții mai des. În plus, alergia nu e ținută în control”.

 

Expunerea la cantități mari de ambrozie crește riscul sensibilizării la polen. Pe de altă parte și o banală viroză crește riscul sensibilizării. 

Veronica Lazăr, profesor imunologie: „S-a dovedit că organismul se sensibilizează mai ușor și după o infecție virală a mucoasei respiratorii de exemplu, foarte ușor se poate sensibiliza fața de anumite substanțe din mediu, chiar față de polen”.

Odată sensibilizat, organismul produce o cantitate mare de anticorpi numiți imuno-globuline E. Acești anticorpi se atașează pe suprafața a două tipuri de celule imune. Și, la orice expunere ulterioară la polen, apare reacția alergică. Vasele de sânge se dilată, mușchii netezi se contractă. De aceea nasul se simte înfundat.

Tratamentul curativ înseamna doze standardizate de polen de abrozie. Acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat, când simte polenul. 

Brândușa Petrutescu, medic primar alergolog: „Scopul e să inducem o toleranță temporară, să-l păcălim și să nu mai reacționeze așa agresiv la contactul cu polenul”.

Alergia la ambrozie apare rar în cazul celor mici. Este cea mai frecventă alergie a adulților, constatată între lunile iulie-noiembrie.