mamaplus

Atacul din Uganda, cel mai îngrozitor din istorie: Copiii, arși de vii

-
//
19.06.2023

În jur de 40 de persoane, majoritatea elevi, au fost uciși la o şcoală din vestul Ugandei de rebeli care au legături cu gruparea teroristă Stat Islamic, într-un atac ale cărui detalii sunt îngrozitoare, relatează BBC.

mamaplus

Alte opt persoane rămân în stare critică în urma atacului asupra şcolii gimnaziale Lhubiriha din Mpondwe. Multe dintre cadavre au fost transferate la Spitalul Bwera, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale, Fred Enanga, transmite Protv.ro.

Forţele Democratice Aliate (ADF) - o grupare ugandeză cu baza în Republica Democrată Congo (RDC) - au fost învinuite pentru atacul care a avut loc vineri seara târziu, în jurul orei locale 23:30 (şi a României), la şcoala din districtul Kasese, din vestul Ugandei.

La şcoală învaţă peste 60 de elevi, majoritatea locuind acolo, la internat.

Rebelii ADF au incendiat un dormitor, iar o magazie de alimente a fost jefuită în timpul atacului.

Unii dintre băieţi au fost arşi de vii sau au fost ucişi cu topoare, a declarat presei generalul-maior Dick Olum din armata ugandeză. Alţi elevi de la şcoală, majoritatea fete, au fost răpiţi de grupare, a adăugat el.

Unele dintre cadavre sunt carbonizate, iar pentru a le identifica va trebui să se efectueze teste ADN.

Atacatorii ar fi dat foc saltelelor şi ar fi detonat şi bombe. 

Mai mulţi elevi sunt încă daţi dispăruţi.

Armata ugandeză a luat deja cu asalt pădurea în care se ascund teroriștii. Aici trăiesc exemplare rare de animale 

Soldaţii au pornit în urmărirea insurgenţilor ADF spre Parcul Naţional Virunga din RDC - cel mai vechi şi mai mare parc naţional din Africa, care găzduieşte specii rare, inclusiv gorile de munte. Miliţiile, inclusiv ADF, folosesc această mare întindere, care se învecinează cu Uganda şi Rwanda, ca ascunzătoare.

"Forţele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiţi şi pentru a distruge acest grup", a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei, Felix Kulayigye. Armata ugandeză a desfăşurat, de asemenea, avioane pentru a ajuta la urmărirea grupării rebele.

Uganda şi RDC au desfăşurat operaţiuni militare comune în estul Congo pentru a preveni atacurile ADF.

Forţele de securitate aveau informaţii potrivit cărora rebelii se aflau în zona de frontieră de partea RDC cu cel puţin două zile înainte de atacul de vineri seară, a declarat generalul-maior Olum.

Acest episod tragic urmează atacului de săptămâna trecută comis de presupuşi luptători ADF într-un sat din RDC, în apropiere de graniţa cu Uganda.

Atacul asupra şcolii, situată la mai puţin de doi kilometri de graniţa cu RDC, este însă primul atac de acest fel asupra unei şcoli ugandeze din ultimii 25 de ani.

În iunie 1998, 80 de elevi au fost arşi de vii în dormitoarele lor într-un atac al ADF asupra Institutului Tehnic Kichwamba, din apropiere de graniţa cu RDC. Mai mult de 100 de studenţi au fost atunci răpiţi.

Cine este ADF

ADF a fost creată în estul Ugandei în anii 1990 şi luptă împotriva veteranului preşedinte în funcţie, Yoweri Museveni, acuzând persecuţia guvernului împotriva musulmanilor.

După ce a fost învinsă de armata ugandeză în 2001, s-a mutat în provincia Kivu de Nord din RDC.

Principalul fondator al grupului, Jamil Makulu, a fost arestat în Tanzania în 2015 şi se află în detenţie într-o închisoare din Uganda.

Rebelii ADF au operat din interiorul RDC în ultimele două decenii.

Succesorul lui Makulu, Musa Seka Baluku, ar fi jurat pentru prima dată credinţă grupării Stat Islamic în 2016, dar abia în aprilie 2019 Stat Islamic a recunoscut activitatea sa în zonă. În 2021, atentatele sinucigaşe cu bombă din capitala Ugandei, Kampala, şi din alte părţi ale ţării au fost puse tot pe seama ADF.