mamaplus

În atenția persoanelor alergice! Sezonul ambroziei este în toi. Cum ne protejăm?

-
//
26.07.2023

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante de pe teritoriul țării noastre, iar polenul acesteia este considerat un alergen foarte agresiv, cu impact negativ asupra sănătății populației. Potrivit alergologului Tatiana Gorelco, planta înflorește mai mult în luna august, astfel concentrația de polen este mai mare, ceea ce la rândul său provoacă simptome severe, pe care cetățenii le confundă deseori cu o simplă răceală, notează Agro TV.

mamaplus

„Această alergizare se manifestă prin afectarea mucoasei nasului și a conjunctivei ochilor. Pacienții care dezvoltă acest tip de alergie de sezon fac semne de rinită, au prurit nazal, au eliminări apoase, agresive din nas. Deseori au o respirație nazală compromisă, au prurit ocular, au o hiperemie al conjunctivei ochilor. În cazurile mai grave, polenul de ambrozie poate să afecteze căile respiratorii mai jos predispuse, adică pacienții noștri pot să dezvolte o stare de laringită alergică – să piardă glasul, să aibă tuse lătrătoare, ca urmare al contactului cu acest polen sau dezvoltă sufocare, astfel manifestând o stare de astm bronșic”, menționează Tatiana Gorelco.

Persoanele care au observat simptomele specifice sunt îndemnate să se adrese imediat la medicul de familie sau la un specialist în alergologie, pentru prescripția tratamentului necesar în timp util.

„Tratamentul este, în primul rând, organizarea unui regim de eliminare și administrarea preparatelor antialergice. Sunt antihistaminicele pe care de obicei le administrăm pe cale orală, adică bem pastiluțe, picături, sirop bem. Acestea sunt un șir de sprayuri antialergice pe care le aplicăm nemărginit în nas sau le utilizăm sub formă de aerosoluri, dacă este o tusă. Diferite picături, care le picurăm cât în nas, atât și în ochișori, dacă este necesar”, explică alergologul.

Cea mai eficientă metodă de a evita contactul cu polenul de ambrozie este realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii înaintea sezonului de înflorire. Dacă acest lucru nu este posibil, cetățenii sunt rugați să respecte un set de reguli simple, care vor minimaliza impactul asupra sănătății.

„Trebuie în măsura posibilității să nimicim această iarbă. Trebuie să ne stăruim ca, cel puțin, în locuințele noastre cât mai puțin acest polen să pătrundă. De aceea voi trebuie să vă stăruiți ca geamurile caselor, apartamentelor să fie înzestrate cu plase antimoschit. Trebuie să vă stăruiți, venind de de afară, să vă schimbați imediat hainele. În diferite dulapuri să fie păstrate hainele de stradă și cele de casă, deci lucruri elementare, care noi numaidecît trebuie să le respectăm”, a mai spus specialistul.

Între timp, autoritățile declară că au elaborat un plan de combatere a ambroziei la nivel național. Prioritar, este vorba de mai multe campanii de informare în teren.

„În primul rând, prin activitățile la nivel de fiecare gospodărie casnică, unde cetățenii, proprietarii trebuie să cosească această plantă invazivă. Doi – să folosească diferite metode ca s-o smulgă ca să nu mai admită înmulțirea acestora. Știu că autoritățile publice locale s-au mobilizat și au făcut diferite acțiuni, chiar cele mai simple. Au cosit iarba pe parginea drumului, acolo unde crește ambrozia. Au făcut activități de curățire și cosire a ierbii în interiorul localităților”, îndeamnă ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Pentru o evidență sporită, inspectorii de mediu monitorizează îndeplinirea solicitărilor înaintate de către autoritățile centrale.

„La momentul de față, inclusiv Inspectoratul pentru Protecția Mediului fac acțiuni de verificare. În cazul în care sunt sesizați că, iată, un teren nu este acoperit de acțiunile proprietarului sau el este lăsat fără supraveghere. Totuși, fermierii sunt foarte responsabili, ceea ce ar însemna că ei realizează aceste măsuri. Avem o singură foarte mare problemă, ține de terenurile care au fost lăsate fără supraveghere, care nu sunt întreținute și iată aici în realitate rămâne ca să găsim măsuri atât la nivelul autorităților publice locale, cât și statul să se implice ca să distrugem și să excludem această plantă plantă invazivă din nișele de plante din Republica Moldova”, conchide ministra.

Potrivit Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia, neîndeplinirea obligației de a combate şi preveni răspândirea acesteia pe terenuri, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă, se sancționează cu amendă de la 600 la 1 500 de lei, aplicată persoanelor fizice şi de la 1 800 până la 6 000 de lei, persoanelor juridice.