mamaplus

Cazul fetiței care a născut la 11 ani. Ombudsmanul solicită autorităților să ofere suport copilului ca să poată reveni la studii

-
//
02.02.2024

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a venit cu o reacție la cazul fetiței care a născut la doar 11 ani. Ombudsmanul a precizat că va monitoriza intervenția autorităților competente în elucidarea circumstanțelor și va evalua măsurile și acțiunile întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de situații, scrie deschide.md.

mamaplus

„Avocatul Poporului pentru drepturile copilului manifestă o profundă îngrijorare față de cazul unei fetițe care a devenit mamă la doar 11 ani. Autoritățile sunt solicitate să investigheze cu promptitudine acest caz, să asigure asistența medicală, suportul psiho-emoțional, suportul în reluarea studiilor de către mamă și să identifice orice element care ar putea contribui la prevenirea unor astfel de situații în viitor”, se arată în comunicat.

Totodată, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat și în alte două cazuri care au ajuns în atenția opiniei publice. Este vorba de cazul băiatului bătut de doi copii de 12 și 15 ani pe o stradă din Bubuieci și cazul copilului unei ucrainence care urma să fie vândut unui cuplu din România.

Ombudsmamul precizează că în legătură cu incidentul în care un băiat a fost agresat pe o stradă din Bubuieci este îngrijorat de amploarea actelor de violență între semeni și reiterează necesitatea fortificării cooperării intersectoriale pentru a preveni aceste comportamente.

Despre cazul copilului născut în R.Moldova care urma să fie vândut, oficialul menționează că situația este deosebit de gravă și inacceptabilă: „Avocatul Poporului pentru drepturile copilului solicită o investigație riguroasă pentru a identifica factorii care au condus la această situație și pentru a asigura protecția copilului în cauză. Ombudsmanul copilului va analiza toate informațiile relevante și va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ național și standardele internaționale”.