mamaplus

Cinci persoane din Capitală, inclusiv doi copii, s-au intoxicat cu monoxid de carbon

-
//
15.12.2023

Cinci persoane, inclusiv doi minori, au suferit intoxicații cu monoxid de carbon emanat de la cazanul din locuință, conectat la gaze naturale.

mamaplus

Potrivit IGSU, cazul a fost înregistrat în seara zilei de 14 decembrie într-un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 38/1, municipiul Chișinău, transmite Știri.md. 

La fața locului a intervenit efectivul gărzii Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana al IGSU, care a efectuat lucrări de deconectare a cazanului și de evacuare a persoanelor. 

În urma incidentului, două femei în vârstă de 64 și 45 de ani, o tânără de 21 de ani, dar și două minore de 12 și opt ani au suferit intoxicații, ulterior fiind transportate în stare conștientă la spital pentru îngrijiri medicale. 

„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea instalațiilor ce funcționează pe bază de gaze naturale, dar și a altor surse de încălzit locuințele. Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, persoanele sunt rugate să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și a altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru a nu-și pune viața în pericol”, se arată într-un comunicat IGSU. 

Totodată, specialiștii vin cu recomandări și pentru persoanele care utilizează sobele de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare și să le curețe periodic, dar și să aerisească bine încăperile unde are loc arderea. 

De asemenea, cetățenii sunt rugați să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor și să nu utilizeze pentru aprinderea focului lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina sau motorina. 

În vederea prevenirii incendiilor în locuințe și a intoxicațiilor cu monoxid de carbon, angajații IGSU continuă să desfășoare activități de prevenire în localitățile din întreaga țară. Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni au fost evaluate și inspectate 2.882 de case de locuit, fiind atenționate 6.396 de persoane din 113 localități.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, pe parcursul anului 2023, numărul incendiilor a constituit 1.577, comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, fiind înregistrate 1.661 de incendii, ceea ce constituie o descreștere cu 5%. Totodată, activitățile de prevenire au contribuit la minimalizarea cazurilor de deces cu 10%, în comparație cu anul precedent.