mamaplus

Cinci școli din Soroca nu au apă potabilă: Elevii vin cu sticle de acasă

-
//
27.09.2023

Cinci instituții de învățământ din cele 45 din raionul Soroca nu au apă potabilă de calitate. La început de an școlar, medicii epidemiologi au verificat sursele de aprovizionare cu apă și au depistat mai multe neconformități.

mamaplus

Gimnaziul din satul Șolcani este unul din cele cinci instituții de învățământ unde apa nu corespunde indicilor sanitare, transmite Moldova1.md.

„Noi suntem clasa 1 și chiar de la prima adunare, părinții au fost înștiințați că noi nu avem o sursă de apă potabilă corespunzătoare standardelor și ei vin în toată ziua de acasă cu sticluță pentru a nu avea probleme”, a explicat învățătoarea Liliana Procopii.

În instituție, elevii sunt alimentați, iar apa pentru cantina școlii este adusă cu butelia de la o fântână mai îndepărtată.

„Noi controlăm ca bucatele să fie pregătite anume din apa asta care noi o socotim că-i cea mai bună. Copiii vin cu apa de acasă. Ne vine greu, că de două, trei ori pe săptămână aducem apa de la fântână și fântâna nu-i aproape, e mai departe”, a explicat asistenta medicală Veronica Grebanos.

„La noi în gimnaziu o folosim apa pe care o avem în fântână numai pentru prelucrare, pentru spălarea vaselor, a legumelor, dar pentru ca să pregătească bucate suntem nevoiți să aducem apa dintr-o fântână amplasată mai departe de instituție. Copiii, cu părere de rău, aduc apa de acasă, unii o procură, alții din fântâni de pe lângă casă”, a menționat directoare gimnaziului, Ana Purice.

Pentru a asigura sănătatea copiilor, Centrul de Sănătate Publică (CSP) prelevează probe de apă din toate cele 45 de instituții. Sunt verificații indicii igienici. În unele instituții, monitorizarea are loc repetat.

„Până la începutul anului școlar era necesar de petrecut curățirea și dezinfecția apei, spălarea pereților și acum controlăm repetat calitatea apei din fântâna dată. Această fântână necesita amenajare, construcția unui pavilion, deoarece vedem că capacul este, însă el nu-i ermetic, pentru ca să nu nimerească apele de ploaie în fântână”, a remarcat medicul igienist din cadrul CSP Soroca, Maria Cernopîscaia.

În satul Dărcăuți, majoritatea fântânilor sunt secate, iar în cele care mai au puțină apă, aceasta nu poate fi folosită pentru consum. Gimnaziul din localitate și-a construit de câțiva ani o fântână alături de școală, însă nici acolo apa nu este bună de băut.

„Avem sursa proprie de apă construită încă acum șase ani și ne străduim la începutul anului de studii să o îngrijim, o curățim, să o hlorăm și noi o folosim această apă pentru prepararea bucatelor și spălarea veselei”, a declarat directoarea gimnaziului Dărcăuți, Angela Sugailo.

Din lipsa unor sisteme centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, specialiștii spun că cea mai bună soluție în prezent este ca instituțiile de învățământ să-și procure apa potabilă de consum în butelii.