mamaplus

Circa 736 de copii au dispărut de acasă și din centrele de plasament

-
//
20.12.2023

În primele 10 luni ale acestui an, circa 736 de copiii au dispărut de acasă și din centrele de plasament, informează Inspectoratul General de Poliție.

mamaplus

În același timp, sunt și cazuri în care copii au fugit repetat sau au devenit victime ale unor abuzuri. Potrivit psihologilor, lipsa de supraveghere din partea părinților, situația școlară proastă, starea materială precară din familie, conflictele cu părinții, constituie principalele motive ale dispariției acestora de la domiciliu, transmite Radiomoldova.md.

Majoritatea copiilor care dispar sau fug de acasă, dar și din centrele de plasament, provin din familii vulnerabile, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției oferite pentru Radio Moldova.

În primele zece luni ale anului, subdiviziunile teritoriale ale IGP au depistat 483 de copii din cei 497 dispăruți. Pentru comparație, în perioada similară a anului trecut, au fost raportate aproape 1.100 de cazuri de fugă voluntară/dispariție a copiilor.

Printre cauzele acestui fenomen sunt violența, abuzul și neglijarea copiilor în mediul familial. Mulți dintre ei se pomenesc în stradă din cauza restricțiilor impuse de părinți, fiind în căutare de libertate. Copiii din familiile social-vulnerabile ajung adesea în centre de plasament temporar, ca măsură de protecție conform legii, a menționat pentru Radio Moldova, managerul și psihologul Serviciului „Telefonul Copilului”, Gabriela Ursu.

„De multe ori, copiii fug de acasă pentru că nu vor să înfrunte ceva și asta include refuzul emoțiilor greu de gestionat. La noi în țară copiii fug frecvent atunci când au parte de violență, când au de suferit de pe urma abuzurilor în familie și mai ales când sunt victime ale neglijării. De asemenea, fug pentru că nu se simt înțeleși. Ei au iluzia că în stradă ar putea să se bucure de libertate și de propriile lor decizii”.

Gabriela Ursu a mai menționat că pe parcursul anului curent Serviciul „Telefonul Copilului a oferit sprijin și asistență pentru circa 3.700 de copii, iar de la fondarea sa, în 2014, a recepționat până în prezent circa 51 de mii de apeluri, în care copiii au beneficiat de consiliere psihologică, și informare privind drepturile lor.

Potrivit poliției, în majoritatea cazurilor copiii dispăruți au fost găsiți în primele 24-48 de ore de la sesizarea poliției și reîntorși în familie sau plasați în instituțiile sociale. Totodată, în ultimii 5 ani, doar un copil până în prezent nu a fost găsit.