Consumatorii de energie termică care s-au debranșat de la sistemul centralizat vor plăti de două ori mai puțin

Consumatorii de energie termică care s-au debranșat de la sistemul centralizat vor plăti de două ori mai puțin

-
//
28.04.2016

Consumatorii de energie termică, care s-au debranșat de la sistemul centralizat și au instalat centrale de încălzire autonome, vor achita de la 1 iunie 2016 jumătate din costul energiei termice calculate față decît plăteau anterior, conform unei decizii de Guvern aprobate astăzi, informează MOLDPRES.

Consumatorii de energie termică care s-au debranșat de la sistemul centralizat vor plăti de două ori mai puțin

Potrivit hotărîrii, proprietarii de cazane termice autonome din blocurile conectate la sistemul de încălzire centralizat vor achita 10 la sută din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat al apartamentului, față de 20 la sută calculate în prezent. ”20 la sută este o povară financiară grea pentru deținătorii de centrale autonome de încălzire, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sînt mult mai mari decît cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat”, astfel a argumentat reducerile operate Ministerul Economiei.

Consumatorii care s-au debranşat de la sistemul centralizat şi au o sursă autonomă de încălzire au achitat plata pentru încălzire în mărime de 10%, de la 1 octombrie 2011; 15%, începînd cu 1 octombrie 2012 și 20 la sută de la 1 octombrie 2013 din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat al apartamentului. Este o taxă pe ţeava termică care emană căldură şi nu poate fi dezasamblată în cazul trecerii la încălzire autonomă.

Totodată, proprietarii de imobile conectate la rețelele centralizate vor fi obligați să achite întreaga factură și nu vor beneficia de facilitățile anterioare, cînd regulamentul permitea ca ”pe parcursul sezonului de încălzire plata lunară minimă achitată de consumator pentru încălzire” să constituie 40 la sută din valoarea facturii lunare. Plata era eșalonată pînă la 1 august.

Grupul de lucru instituit de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor elaborează în prezent un nou Regulament cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ.

Sursa: moldpres.md