mamaplus

Cum apare otita medie la copii și de ce să nu-i tratăm cu picături

-
//
11.01.2024

Nu puneți picături în urechea unui copil fără acordul medicului, pentru că acestea pot să deterioreze structurile urechii dacă timpanul este perforat. Nici la otita apărută după răceală nu se pune antibiotic în ureche sub formă de picături.

mamaplus

Timpanul este o membrană care desparte urechea externă de urechea medie, transmite Protv.ro.

Doare urechea copilului? Nu puneți picături luate de la prima farmacie. Copilul are nevoie de consultație medicală, în care i se vizualizează timpanul, explică șefa Secției ORL de la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie”.

Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL: „E foarte important să nu pun picături în ureche, după ce merge la farmacie. Trebuie văzut timpanul. Când ai timpanul perforat și urechea drenează, nu se pun picături în ureche, doar se curăță urechea, să nu ajungă alte substanțe prin casa timpanului”.

De asemenea, nu se pune antibiotic în aerosoli. Nu se pun în ureche picături cu antibiotic! Antibioticele, dacă sunt necesare, se iau pe cale orală. Substanțele active vor intra în torentul sanguin. Astfel, vor ajunge și în ureche. Antibioticul, care ajunge direct în structurile urechii, poate fi toxic.

E sezonul otitelor medii. Acestea apar după o răceală, la aproximativ o săptămână de când a început răceala.

Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL: „Părintele vine nemulțumit: „I-am pus picături și nu i-a trecut!”. Păi nu trece, se curăță nasul, se iau antiinflamatoare și îl ții puțin acasă. Copilul are nevoie de antiinflamatoare, de aspirarea frecventă a nasului. Și de medic”.

Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL: „Noi ne orientăm după cum vedem timpanul, după culoare, aspect, după cât de retractat e sau de bombat, văd cum e peste câteva zile și văd că reacționează bine după tratamentul pe care i l-am dat”.

Otita medie apare întotdeauna după o răceală, nu debutează ca atare. În spatele nasului găsim trompa lui Eustachio. Se deschide în mod normal de câteva ori pe minut. Când răcim, se închide. Scade presiunea și începe durerea. Copilul are nevoie de consultație medicală, nu de picături de ureche din prima farmacie.