mamaplus

În curând, vor apărea pe piață căpșunile autohtone

-
//
02.04.2019

Condițiile meteorologice din primăvara anului 2019 contribuie la apariția timpurie pe piață a căpșunilor locale - la mijlocul lunii aprilie. Declarația îi aparține președintei Asociației Pomuşoarele Moldovei, Aneta Ganenco.

mamaplus

Consumatorii moldoveni vor putea cumpăra produsele din sere și sere specializate în cultivarea pomușoarelor, a căror suprafață totală, potrivit membrilor asociației, nu depășește câteva zeci de hectare, transmite noi.md 

Producția căpșunilor de seră în Republica Moldova este concentrată în gospodării specializate mici (cu o suprafață de până la 1 hectar) care cultivă produse din anumite soiuri - maturizarea timpurie, culori de o anumită intensitate, o anumită mărime/formă a pomușoarelor etc. 

Conform prognozei "Pomușoarele Moldovei", prețul de ofertă al căpșunilor moldovenești din sere la începutul vânzărilor va fi de cel puțin 100 lei/kg. 

Potrivit Anetei Ganenco, volumul inițial al aprovizionării cu căpșuni moldovenești va avea cel mai mare impact asupra nivelului prețurilor - în cazul în care volumele se dovedesc a fi mari, produsele se vor ieftini mai repede. 

În același timp, nivelul prețurilor pentru căpșunile importate (turcești) va "exercita o presiune" asupra prețului pomușoarelor domestice într-o măsură mai mică. 

Deși căpșunile importate se deosebesc ca mărime și aspect față de căpșunile moldovenești, acestea sunt semnificativ inferioare din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice.