mamaplus

De astăzi sunt disponibile mai multe medicamente și dispozitive medicale compensate

-
//
01.08.2023

De astăzi, 1 august, vor fi compensate mai multe medicamente și dispozitive medicale pentru persoanele care suferă de psoriazis și boala lupus, scrie radiomoldova.md.

mamaplus

De asemenea, în premieră, pacienții cu diabet vor beneficia de compensații la procurarea acelor și seringilor pentru administrarea insulinei. Lista medicamentelor compensate a mai fost completată cu noi preparate pentru tratamentul de durată al glaucomului.

Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a declarat pentru Radio Moldova că această listă urmează să fie extinsă pe viitor.

„Pentru prima dată în Republica Moldova vor fi compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medical seringi și ace pentru administrarea insulinei. Rata de compensare a acestor dispozitive medicale este parțială, însă pacienții vor avea acces la cel puțin unul din modele, care va fi acoperit integral de asigurarea medicală. Noutatea cea mai mare pentru persoanele beneficiare de dispozitive medicale este includerea în lista celor compensate a 11 modele noi de pungi și sisteme colostomice și cinci modele noi de sisteme urostomice”, a declarat Ion Dodon.

Ion Dodon a mai precizat că cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 de milioane, iar a dispozitivelor medicale – la peste 24 de milioane de lei.