mamaplus

Doi elevi de la Soroca au dezvoltat o mână robotică: Au șansa de a câștiga 10 mii de euro la un concurs. Cum îi poți vota

-
//
21.03.2024

Doi elevi de la liceul „Constantin Stere”  în cadrul FabLab Soroca, au dezvoltat o mână robotică. Invenția face exact ce vrei tu și este perfectă pentru sporturi care necesită mișcări bine coordonate precum voleiul, canotajul, golful ori schi-ul. Proiectul a fost selectat  în cadrul concursului ,,International Solidarity FabLabs Challenge”, iar dacă ies învingători, Alexandru Babără și Artiom Onilov, ambii elevi în clasa a XII-1, pot câștiga 10 mii de euro, bani pe care spun că îi vor folosi pentru dezvoltarea ideilor lor inovatoare. 

mamaplus

Pentru ca mâna robotică să funcționeze, îi dai comanda folosindu-ți vocea. De exemplu, dacă joci tenis și vrei să tragi o minge, poți să spui: „Ține arcul! Trage!” și brațul robotizat va face exact asta pentru tine.

Tinerii au povestit pentru jurnaliștii de la Observatorul de Nord că au lucrat asupra acestui proiect mult timp, au avut pe parcurs diferite idei, au analizat diferite prototipuri și au probat diferite modalități de a construi proteza robotică. Profesorul de fizică al elevilor, Victor Ciuvaga, este cel care i-a încurajat și sprijinit pe elevi în acest proiect.

În cadrul concursului, vor fi oferite trei 3 premii, dintre care: Marele Premiu al Juriului, Premiul „Preferat” și Premiul Utilizatorilor de Web. Fiecare dintre premii este în valoare de 10 000 euro, oferind câștigătorilor oportunitatea de a-și materializa proiectele în realitate.

Pentru a susține tinerii și proiectul lor în cadrul competiției pentru premiul de 10 000 de euro, accesați acest LINK