mamaplus

Durere nemărginită! O mamă din Strășeni susține că fiica ei a fost violată, omorâtă și aruncată în iaz. Apel către autorități

-
//
21.07.2023

A devenit mamă de fată la 31 de ani, după ce născuse un băiat, 2 ani mai devreme. Nu se aștepta că tragedia va veni în familia ei când îi era lumea mai dragă. Copila ei s-a înecat într-un iaz, în circumstanțe stranii, la doar 13 ani, iar de atunci, ochii mamei nu se usucă de lacrimi. Este povestea tristă a Ninei Gaius, din raionul Strășeni, care crede că fata s-a a fost violată și omorâtă, iar „legea nu mai este lege în țara asta”. Femeia și-a împărtășit durerea într-un interviu cu Adrian Prodan, iar nana fetei s-a adresat public către președinta țării, Maia Sandu, dar și către ministra Justiției și Procurorul General, rugând să se implice în acest caz, scrie SHOK.md.

mamaplus

Copiii au fost așteptați în familia Gaius. „Dumnezeu mi-a dat copilași după 9 ani de așteptare”, spune Nina Gaius și plânge.

„Fetița mea nu era de băieți, avea dor 13 anișori”

Zina, așa se numea fetița, era cumințică și ascultătoare, plină de viață, povestește mama ei: „S-a întâmplat pe 8 iunie, fetița mea s-a trezit, mi-a spus că vine Alina la ea să se joace. Le-am spus să se joace prin ogradă. După ora 10.00, fetița m-a rugat să-i permit să plece la iaz, pentru că Daniel o chema. Nu știu de unde a apărut acest băiat în ochii fetei mele, dar fetița mea nu era de băieți, avea dor 13 anișori. Mai avea o prietenă, Marina, ea i-a făcut cunoștință cu acest băiat. Fetița zburda toată ograda, nu-și găsea locul, tot venea și îmi spunea „Mamă, dă-mi voie să mă duc la iaz, mă așteaptă Daniel cu motocultorul”. I-am spus să stea acasă, că nu-i dau voie la iaz. M-a rugat să îi dau vouă măcar la cireșe, tot nu i-am dat voie. S-a mai jucat prin ogradă. După ora 15.00 m-am dus să mut animalele pe deal, în timpul cela fetița ieșise din ogradă cu Alina, am strigat din urma ei. Dacă era îmbrăcată mai bine, mă duceam din urma ei, dar era îmbrăcată ca pe acasă. Ea mi-a răspuns că acuș vine. Credeam că o petrece pe Alina la trasă, ca de obicei, și vine înapoi”.

„Ai grijă de mama ta, sora ta nu mai este”

Era după orele 15.00. Femeia s-a luat cu treabă și nu și-a dat seama că trecuse ceva mai mult timp. La un moment dat, pe la ora 17.00, a sunat-o directoarea de la școală și a întrebat-o unde e fata ei. I-a spus că la Țigănești la iaz s-a înecat o fetiță: „Eram în grădină, mi-au amorțit picioarele, mâinile, nu puteam să ajung în casă. M-am priceput că e fetița mea. Nu puteam să calc pe pământ de durere. Nu am putut merge la iaz, îmi era rău, a plecat soțul cu preoții, lucra la biserică. În 15-20 de minute a ajuns. Am chemat salvarea, îmi aduc aminte doar atât, că băiatul era lângă mine și îmi spunea „mamă, mă ai pe mine”. Nu țin minte nimic, ce a fost, cum a fost. Soțul a venit acasă, eram morți amândoi. Polițistul m-a sunat, mi-a spus să stau liniștită, că au găsit fetița și ea mai e în viață. Mă rugam la Dumnezeu să fie în viață. Când a venit doamna de la salvare, l-a luat pe băiat într-o parte și i-a spus „Ai grijă de mama ta, sora ta nu mai este”. Atunci nici nu vedeam, nici nu auzeam, eram moartă”.

„La ce să te mai interesezi cum a murit dacă ea nu mai este în viață?”

„Nu știu cum am înmormântat fetița, cum am scos-o din casă. Nici la moment nu pot să-mi revin”, mărturisește mama Zinei.

Femeia spune că a fost la morgă, cu soțul și cu părintele: „Am fost să-i ducem hainele, s-o îmbrăcăm. Nu mi-a dat voie să o văd, nici soțului, doar părintele a intrat și a făcut niște poze. L-am întrebat pe domnul de la autopsie ce s-a întâmplat cu fetița mea, dacă nu și-a bătut joc cineva de ea. Mi-a spus: „La ce să te mai interesezi degeaba dacă ea nu mai este în viață?” Părintele a rămas și a vorbit mult, cam o oră și jumătate. Părintele i-a spus soțului meu că a plătit 3000 de lei la autopsie. Cum așa, dacă fata mea nici nu era spălată? Era cu capul de mâl. Fetița când a venit acasă avea un cap umflat, parcă nici nu era ea. Ceva aici a fost. Trebuia să o ducă la autopsie la Chișinău, dar noi atunci nu știam ce era cu noi. Aici multe se ascund”.

„Poliția nu a pornit nicio anchetă nimic. M-am dus la Primărie, am întrebat cine e polițistul, am depus plângere la domnul comisar. Peste câteva zile mi-a venit răspuns că nu e nimeni de vine, că fetița me-a s-a dus singură la iaz și s-a înecat”, relatează mama fetiței decedate.

„Fata mea a fost speriată, au vrut să-și bată joc de ea, iar ea de spaimă a fugit”

Prin sat, însă, se aud diferite vorbe, iar femeia are anumite presupuneri că cineva ar fi vrut să-i violeze fiica: „Daniel la orice minut o chema. Am găsit și mesaje în telefon: „vino, dacă nu vii, eu mă supăr”. Și Alina, care a fost cu fetița mea, spune că Daniel e de vină. Fetițele s-au pornit la iaz și la jumătate de drum s-au întors înapoi, pentru că știa că nu-i dau voie. Alina spune că au ajuns pe jos, dar nu e posibil așa ceva, e departe. Nu cred. De ce nu la primul iaz, la al doilea, ci la al treilea, unde e pădurea? În Țigănești se vorbește că fata mea a fost speriată, au vrut să-și bată joc de ea, iar ea de spaimă a fugit în pădure. Numai Dumnezeu a văzut și știe ce a fost acolo. Erau și vreo 4-5 băieți acolo, din Țigănești, inclusiv Daniel. Alina ba spune una, ba alta, ascunde adevărul. Am sunat-o după ce am înmormântat fetița și ea a început să se strofolească la mine prin telefon: „dă-mi pace, ea singură s-a băgat cu picioarele în apă și s-a înecat”. Am întrebat cum a ajuns telefonul la ea și fetița mea înecată, cartelele scoase din telefon, a dispărut totul. Nici în ziua de azi nu știu unde sunt cartelele și flashul”.

În expertiza medico-legală nu este indicat nimic despre viol, însă mama copilei este de altă părere: „Fata mea era schimbată, pe zi ce trece se schimba. Avea o față matură, i-am spus să nu-mi place cum arată, că trebuie să mergem la un medic. A început a râde și mi-a spus că e totul bine”.

„Mamă, eu dacă o să mor, să nu plângi după mine, eu voi fi îngerul tău păzitor”

Femeia își amintește acum că fiica i-a spus anumite cuvinte, care i-au provocat semne de întrebare. Într-o zi i-a spus: „O să vrei să vorbești și nu o să ai cu cine. Altă dată, în timp ce erau la bucătărie, cam cu o săptămână înainte de tragedie, i-a zis: „Mamă, eu dacă o să mor, să nu plângi după mine, eu voi fi îngerul tău păzitor”.

„I-am spus că nu se poată să zică așa, iar ea mi-a răspuns: „O să vezi, mamă”. Ea a avut o suferință, mititica. I-au dat ceva droguri. Un copil sănătos nu se pune pe mormânt să facă poze. Marina a luat-o și a dus-o la mormânt, a doua zi de Paștele Blajinilor. Îi spuneam soțului ce a făcut fata noastră, i-am zis să vorbească cu fata ceea, să ne lase fiica în pace”, își mai amintește mama Zinei.

„Da ce o mai plânge atâta? Ce o să o învie?”

Nina Gaius spune că nu se împacă cu părinții Marinei, deși le-au vândut o casă în rate, cu bani puțini, și le-a botezat și copiii: „Dăunăzi am auzit vorbe din partea mamei Marinei. Zicea „Da ce o mai plânge atâta? Ce o să o învie?” Ea se bucură de scârba mea. E cu invidie și ură deasupra noastră”.

„Tu nu ai anii de întâlnire. Tu ești un copil, trebuie să înveți”

Despre faptul că are prieten, femeia a aflat chiar de la fiica sa: „Mi-a spus „mamă, eu mă întâlnesc cu un băiat”. Eu i-am spus „mamei, nu-ți dau voie, tu nu ai anii de întâlnire. Tu ești un copil, trebuie să înveți”. Ea mi-a zis „eu nu fac nimic rău, mamă, doar vorbim”. Aveau o colibă în deal, plapume, nu am știut. De mică nu a ieșit din ogradă, iar de când s-a legat cu Marina, tot își cerea voie să iasă să se plimbe cu Alina, nu știam unde se duc, ele se duceau acolo. Nu știu ce a fost cu fetița mea, dar acolo nu a fost curat. Până la 2 noaptea vorbea cu Marina la telefon, ce legătură avea cu fetița mea? Daniel a venit o dată la poartă. Am ieșit cu căldarea în drum să văd cine e acest băiat. În loc să-mi spună bună ziua, se uita la mine și se râdea. Avea 14-15 ani”.

„S-a dus la băieți să le spună că se îneacă. Ei i-au răspuns: Noi ce să-i facem dacă se îneacă?”

Timp de un an după producerea tragediei, mama Zinei a mai încercat să discute cu Alina, care era cu fetița ei în momentul în care s-ar fi înecat: „A venit la praznic, la 40 de zile, la jumătate de an, la 1 an. E stresată, e speriată. Una două îmi spune că Daniel e de vină. Am întrebat ce s-a întâmplat, dar ea mereu încurcă, spune ba una, ba alta. A zis că s-a dus la băieți să le spună că se îneacă. Ei i-au răspuns: „noi ce să-i facem dacă se îneacă?” Nu a venit niciunul, puteau rupe o creangă să dea o mână de ajutor fetei”.

„Să vă închideți gurile, nu vă mai jeluiți, că fata ta s-a înecat singură”

Mama Zinei spune că ancheta pe acest caz nu a durat nicio lună: „Ne-a venit răspuns că nimeni nu e de vină, singură s-a înecat, dar de băieți nici nu se pomenește. Nici pe părinții băieților nu i-au chemat, nici pe noi, nu știu ce s-a întâmplat cu fetița mea. Nu am putut merge mai departe, eram într-o stare foarte grea. Când am mers la poliție, domnul Vasile m-a chemat la el în cabinet, pe soț l-a lăsat afară cu băiatul, și mi-a zis: „Să vă închideți gurile, nu vă mai jeluiți, că fata ta s-a înecat singură. M-a pus și m-am iscălit, nici nu vedeam ce scriu, și acolo a închis totul.

Mai mult, ancheta fusese inițiată de un alt polițist, care, însă, la scurt timp a murit și el, s-ar fi înecat într-o fântână: „După ce a decedat polițistul, s-a închis tot, nu mai este adevărul care a fost”.

„S-au băgat foarte mulți bani, au astupat tot”

La un an de la moartea fiicei, femeia spune că nu mai are viață: Mă culc cu durere și mă scol cu durere. Am o durere foarte mare, care va fi până la moarte. E foarte dureros să-ți pierzi un copil. Adevărul nu se va afla niciodată, pentru că am înțeles că s-au băgat foarte mulți bani, au astupat tot. Nu mi se mai usucă ochii niciodată. Am visat-o, îmi spunea: „mamă, nu mai plânge, ei toți vor răspunde pentru ce au făcut”.

„Se vede cu ochiul liber că e un deces suspect. Primul polițist a făcut proces verbal pe droguri, viol și omor”

Una dintre nanele fetiței a povestit și ea detalii despre ziua în care s-a produs tragedia, dar și lucruri care au urmat și care provoacă multe semne de întrebare: „Nu sunt jurist, dar se vede cu ochiul liber că e un deces suspect. Băiatul acesta Daniel a insistat o zi întreagă să meargă copilul la iaz, o suna peste fiecare 5 minute. Până la iazul unde s-a produs tragedia mai sunt 2 iazuri, de ce nu s-au oprit la primul, la al doilea, ci anume la acesta din marginea pădurii? Când s-a întâmplat tragedia, știu din surse sigure că primul polițist care a fost la fața locului a făcut proces verbal pe droguri, viol și omor. Peste noapte, procesul verbal a dispărut, de la morg li s-a dat încheierea deces prin înec, mamei nu i-a permis să-și vadă copilul la morgă. Mie îmi apar foarte multe semne de întrebare. S-a spus că a mers la iaz să facă poze, era o fetiță cochetă, nu se putea duce în șlapi și în rochița în care se juca pe acasă. Mai mult, în așa scurt timp nu au putut ajunge tocmai la al treilea iaz pe jos. Cred că băiatul despre care e vorba era acolo, la iaz, cu un motocultor. Nu cunoaștem a venit cumva până la marginea satului și a luat fetele, dar cred că timpul ăsta scurt dovedește asta, că ele au fost luate cu motocultorul și duse la iaz. Ce s-a întâmplat acolo nu știm, dar un șlap al fetei era în iaz, iar altul la vreo 6 metri de la mal. Au scris acolo că fetița a urcat pe o piatră să facă poze și a căzut în apă. Să presupunem că e așa, dar asta înseamnă că piatra era la mal, căzând de pe o piatră, la ce distanță cade copilul? Ea avea 1,70 m înălțimea, nicicum nu se putea îneca la 1 metru de la mal. E un semn de întrebare. Dacă au mers să facă poze, cum rămâne telefonul pe mal, dispar din telefon ambele cartele și nimeni nu poate da un răspuns? E un mister aici. Părerea mea e că un băiat care a chemat toată ziua fata la iaz și stă pe mal și se uită cum fetița se îneacă, el era obligat să o ajute. Și erau băieți mai mulți, care știau să înoate, dar chiar și dacă nu, aruncau o creangă sau se apucau de mâini. Nu au vrut, cred că ea a fost chemată special să fie înecată. Cu o săptămână înainte de tragedie, mama lui Daniel a sunat-o pe Zinuța și a chemat-o la o cafenea la Strășeni. Ce are mama unui băiat să cheme o fetiță de 13 ani la o cafenea? Au grăbit tot acest proces ca mai repede să fie înmormântată, nu cumva să mai apară suspiciuni. Părinților, care erau într-un hal fără de hal atunci, nu le-a sugerat nimeni ideea că ar trebuie să fie făcută o altă expertiză medico-legală la Chișinău ori să fie chemat un medic legist la Strășeni. Cred că acest copil a fost drogat, violat, presupun că fetița era însărcinată și scopul lor a fost s-o cheme la iaz și s-o înece. Insiști o zi întreagă, chemi copilul la iaz și stai pe mal și te uiți cum ea se îneacă și nu îi dai o mână de ajutor? Am mai văzut oameni decedați prin înec, dar nu am văzut la nimeni să fie capul cât o căldare și în partea stângă o umflătură la gât. Sunt foarte multe semne de întrebare, totul se ascunde în buzunarul cuiva, dacă în așa scurt timp au dispărut toate dovezile. Vreau să știu de ce în timp de noapte s-a eliberat motocultorul băiatului. Cine rezolvă așa întrebări noaptea? De ce nu a fost audiat nimeni?”

Nana copilei a făcut un apel către autorități: „Mă adresez, începând cu doamna președintă a țării, a murit un copil, o fetiță de 13 ani, care ar fi putut ajunge în viață și ea un președinte, un ministru, un medic, o dansatoare… Mă adresez către doamna ministră a Justiției, către procurorul general cu toată echipa de procurori, cu rugămintea de a face lumină în acest caz, vă rugăm frumos!”

Pe 8 iunie 2022, autoritățile anunțau că o adolescentă de 13 ani s-a înecat într-un iaz dintr-o localitate din raionul Strășeni. Potrivit informațiilor oferite de oamenii legii, acesta a plecat la plimbare cu o prietenă.

Atunci, la fața locului s-au îndreptat poliția, pompierii și un echipaj medical. Timp de o oră, medicii au acordat ajutor medical, dar copila a decedat. Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal, pentru a fi stabilite toate circumstanțele cazului.