mamaplus

Emilian Crețu, despre asistarea la naștere: ,,Mi-aș dori să am această tărie de caracter. Nu cred că o să pot”

-
//
11.09.2023

Actorul Emilian Crețu spune că a asistat la nașterea surorii sale mai mici, Nina. Se întâmpla în anul 2000, când el avea doar 13 ani, iar această experiență l-a șocat atunci. Dezvăluirile au fost făcute într-un live pe Facebook, în contextul scandalului iscat de declarațiile medicului ginecolog-obstetrician, Vadim Scarlat, care a susținut că bărbații nu trebuie să asiste la naștere, ca să nu-și vadă femeile cu „părul de parcă au băgat două degete în priză, pline de sânge și mase fecale”.

mamaplus

„La ora 9:30, mama a născut-o pe sora mea mai mică, Nina, în condiții de casă. Mamei i se spusese că va naște după a doua jumătate a lunii iulie. În acea dimineață am fost toată familia la prășit, de la ora 5:00. Pe atunci ambulanța venea greu, cum mi s-a explicat mie peste ani, mamei i se deschise uterul și nu putea fi transportată. Norocul nostru a fost că vecina noastră, nana Raia, este doctor în sat. Mămica a sunat-o, ea a venit, a văzut ce e acolo și i-a spus mamei: „Nu cred că ambulanța te va prinde cu fetița în burtă, tu deja ești pregătită să naști”. Eu, copil de 13 ani, normal că eram curios ce înseamnă să naști, m-am băgat să văd ce se întâmplă acolo și nana Raia mai nu mi-a dat una și m-a trimis afară. Eu cu fratele eram după ușă, iar mama, în cameră, pe divan a născut-o pe Nina. De pe masa care era a luat pelicula, a pus-o sub mama și acolo a născut-o pe Ninunța, o fetiță de 4kg și ceva”, povestește Emilian Crețu, conform unimedia.

„Nastea, fă ceva, fetița e cu cordonul în jurul gâtului”

„În procesul nașterii, nana Raia îi zice mamei: „Nastea, fă ceva, pentru că fetița e cu cordonul în jurul gâtului. Mama îi răspunde: „Eu pe ceilalți tot așa i-a născut, totul e bine”.

Cât am fost afară eu am auzit câteva minute tot ce înseamnă răcnete de durere. Pentru mine a fost un șoc să aud cum poate o femeie să țipe de durere, de dorință să fie totul bine, de frică. Peste câteva minute, acele țipete s-au terminat și mama a născut”, își amintește actorul.

Emilian Crețu spune că a avut și o însărcinare lăsată de mama sa, care pleca la maternitate, deja cu Nina în brațe: „A venit ambulanța, mama țin minte că era subțirică, mititică, Doamne, ca o garofiță, ca o păpădie. A ieșit din casă, alături de nana Raia, care a mers cu ea la spitalul din Telenești.

„Eu, cu mâinile de frate mai mare, am spălat lenjeria de sânge, pe care a născut mama”

Înainte să plece, mama îmi zice, pentru că eu eram cumva fata din casă: „Miliușcuț, te rog frumos, du-te în urma mea și spală, dar nu uita să speli cu apă rece, pentru că e sânge”. Eu, copil de 13 ani, după șocul pe care l-am avut, m-am dus în casă, unde mama a născut-o pe Nina, am luat pelicula, lenjeria de pat, care era într-o baltă de sânge, am ieșit în fața casei și le-am muiat întâi în apă rece, ca să nu rămână pată de sânge. Și eu, cu mâinile mele de frate mai mare, am spălat acea lenjerie și peliculă de sânge și le-am înșirat pe sârmă și mă uitam dintr-o parte, nu cumva să fie vreo pată de sânge, că vor zice că mama nu e gospodină”.

„Femeile din viața mea să le aud că suferă eu aș suferi de 5000 de ori mai mult”

Actorul spune că acum, peste ani, nu ar fi pregătit moral să asiste la nașterea propriului copil: „Aceasta este experiența mea despre ceea ce înseamnă naștere. Acum eu, bărbatul din mine, de 36 de ani, nu am copii, nu am asistat la naștere, dar părerea mea umilă e următoarea: nu cred că aș rezista să stau în salon, nu aș rezista să fiu prezent în sala de naștere dacă aș avea o soție și ar naște copilul meu, pentru că pentru mine, oamenii dragi sufletului meu, mai ales femeile din viața mea, să le aud că suferă eu aș suferi de 5000 de ori mai mult și pot să leșin din cauza că ea suferă sau o doare ceva. Mi-aș dori să am această tărie de caracter să asist la nașterea dacă o fi a unui copil de al meu. Nu cred că o să pot”.

Medicul ginecolog-obstetrician Vadim Scarlat a ajuns în centrul unui scandal pe rețelele de socializare, după ce a declarat la un podcast că bărbatul nu ar trebui să vadă femeia în timpul nașterii, cu „părul de parcă a băgat două degete în priză, plină de sânge și mase fecale”.

„El trebuie să vadă ceea ce este frumos. Femeia a născut, și-a revenit, s-a sculat, a fost la duș, s-a adus în ordine, s-a îmbrăcat, și-a făcut machiaj, coafură, a venit și l-a întâmpinat în salon. Dar nu extenuată, coafură ca și cum a pus două degete în priză, murdară de sânge, mase fecale, asta nu-i normal. Femeia trebuie să rămână ceva frumos, o enigmă. Odată ce te-ai adresat la serviciul medical… în naștere trebuie să fie o persoană auxiliară, cu masaj, cu apă, vă ajută să vă mișcați, culcați”, a precizat medicul.

Vadim Scarlat a venit cu o reacție, după valul de critici pe rețele. Medicul a declarat pentru zdg că își cere scuze dacă a ofensat pe cineva: „Dacă am ofensat pe cineva și cineva consideră că asta a fost o ofensă, eu cer scuze, dar asta nu a fost o ofensă. Eu respect femeia ca femeie, ca mamă, dar și ca pacientă. Dacă eu nu mi-aș fi iubit specialitatea, poate că nu aș fi lucrat în acest domeniu”.