mamaplus

Epidemia de rujeolă sufocă spitalele din România: În Braşov, cazurile au explodat

-
//
19.12.2023

Epidemia de rujeolă sufocă spitalele din România. Numărul îmbolnăvirilor a depăşit 2.000 la nivel naţional.

mamaplus

În Braşov, unul din judeţele în care cazurile au explodat, sunt atât de mulţi copii contaminaţi cu această boală, încât nu mai sunt locuri pentru internare, transmite  observatornews.ro.

Doar două doze de vaccin ar asigura protecţie pentru tot restul vieţii, spun medicii. Sunt gratuite şi îi pot feri pe cei mici de complicaţii grave.

„Uitaţi, doamna stă acolo cu băieţelul că nu sunt locuri", spune unul dintre medicii de gardă. 

Este răspunsul pe care îl primesc tot mai mulţi părinţi disperaţi că nu au unde să-şi trateze copiii de rujeolă.

În Braşov, ambulanţele sunt într-un du-te-vino continuu.

Sute de mici pacienţi au ajuns la urgenţe de la începutul lunii. 

Echipajele Serviciului de Ambulanţă Braşov aduc fară încetare copii contaminati cu rujeola la Camera de Gardă de Boli Infecţioase. 

Tocmai ce au ajuns la spital 5 copii de la Râşnov din aceeaşi familie nevaccinaţi contaminaţi cu aceeasi boală.

„Vorbim de copii foarte mici sugari care vin cu febra foarte înaltă, 39 și peste, cu simptomatologie respiratorie uneori chiar severa care trebuie foarte bine supravegheați", a declarat Maria Cocuz, medic şef sectie de Boli Infecţioase.

Explozia cazurilor de rujeolă vine şi pe fondul lipsei de încredere în vaccin sau a accesului la serviciile medicale, spun doctorii. Lucru pe care îl recunosc şi părinţii.

Până acum, copiii cu forme grave de rujeolă erau mutaţi la spitale din Sfântu Gheorghe, Rupea sau Făgăraş. Şi această variantă a picat după ce nici acolo nu mai sunt locuri. 

„Singura soluție ar fi ca alte spitale care au in structura secții de pediatrie să le trasforme în secții de infecțioase doar pentru rujeolă", a declarat Maria Cocuz, medic şef sectie de Boli Infecţioase.

 „Am fost notificati de Spitalul Săcele ca de pe 1 decembrie își restrâng progrmaul de functionare în intervalul 8-15. Am aflat zvonuri ca si Spitalul de Pediatrie din Făgăraşi nu ar avea în perioada sărbătorilor linie de gardă acoperita de medic", a declarat Steluța Coțiu, director medical Serviciul de Ambulanță Județean Brașov.

Până acum, 2.010 copii s-au îmbolnăvit în toată ţara, cei mai mulţi în Mureş, Giurgiu şi Braşov. Aici, la finele lunii trecute, s-a înregistrat şi primul deces din epidemie, la un bebeluş de doar şapte luni.