mamaplus

Fără lemne în toiul iernii: Mai multe familii îngheață în propriile case

-
//
21.12.2023

Multe familii din satele Republicii Moldova nu știu cum vor trece peste această iarnă. Din cauza lipsurilor, oamenii sunt nevoiți să facă rost de lemne sau vreascuri din pădure. De cărbuni - nici vorbă. Este un lux. 

mamaplus

Unele familii abia de reușesc să pună ceva pe masă, fără să le mai rămână bani pentru lemne de foc, transmite JurnalTv.md.

Antonina Gajim locuiește în satul Onișcani din raionul Călărași împreună cu fiul și cei doi nepoți ai săi. Femeia spune că iarna este cea mai grea perioadă a anului pentru familia ei, deoarece cheltuielile pentru încălzirea casei îi lasă deseori în impas. Vara ea și fiul ei lucrează în câmp și mai adună niște bani, însă iarna nu au cu ce ce-și cumpăra lemne. Astfel, familia încearcă să găsească o alternativă.

ANTONINA GAJIM, casnică: "Feciorul îmi aduce, pentru că el are căruță, motocultor. Avem vie, pârloage pe care nu le putem prelucra și deja tăiem de acolo și din copaci și le aducem acasă."

De cărbuni - nici vorbă, spune femeia. Mai mult, ea are grijă și de o vecină, care a rămas singură, fără casă și familie.

ANTONINA GAJIM, casnică: "Cărbuni nu punem, pentru că sunt scumpi. Pe ce să-i cumperi? Financiar ne este foarte greu, dar mergem înainte. Iată, voiam soba să o stric. Am cumpărat 200 de cărămizi și ele îngheață, că îmi mai trebuie încă vreo 300."

Situația este similară și în familia Verdiș, din satul Cucioaia, raionul Telenești. De curând, soții și-au cumpărat o casă veche în sat, pentru ca să aibă măcar un acoperiș de-asupra capului. Deși în anii precedenți mai reușeau să agonisească bani pentru lemne, anul acesta colacul de salvare este pădurea din apropierea localității, ne-a mărturisit Artur Verdiș.

ARTUR VERDIȘ, șomer: "Avem o familie destul de mare - cinci copii - eu împreună cu soția. Doi sunt la școală, alții trei la grădiniță. În această iarnă am decis ca să mai economisim puțin și să ne ducem în pădure, să aducem lemne, pentru ca să avem mai puține cheltuieli, dar să fie cald în casă."

În plină iarnă, familia a rămas fără geamuri la ferestre. Bărbatul spune că le-a acoperit cu peliculă, pentru ca să se mențină cât de cât căldura în casă.

ARTUR VERDIȘ, șomer: "Noi le-am reparat puțin, am bătut cuie ca să nu fie vânt. Ne gândim să le schimbăm, însă acum nu avem posibilitatea. Imediat ce vom avea bani le vom schimba, pentru ca să nu fie frig."

Iarna este o perioadă grea și pentru Olga Răileanu din satul Ghiliceni, raionul Telenești. Femeia are șase copii, dintre care patru sunt minori. Fiind bibliotecară la școala din sat, ea este nevoită să lucreze dublu, pentru a agonisi bani pentru lemne.

OLGA RĂILEANU EA, RO, bibliotecară: "Lemnele sunt destul de costisitoare anul acesta - 1300, 1400 metrul cub de lemne. Acum recent am cumpărat patru metri cubi de lemne și cred că nu o să fie de ajuns. Pe la jumătatea sezonului o să mai trebuiască să cumpărăm. Trebuie să adunăm iarăși bani."

Am încercat să discutăm și cu autoritățile locale din câteva sate. Unii primari ne-au spus că au reușit să le ofere persoanelor nevoiașe lemne și cărbune.

MIHAI CIOBANU, primar al satului Păulești, raionul Călărași: "Au fost 14 metri cuburi de lemne. Le-am dat la 26 de persoane câte jumătate de metru cub. La oficiul medical am dat un metru cub. Pe parcurs o să mai avem și o să mai împărțim."

Pe lângă ajutorul oferit, alți primari au avut grijă de securitatea locuințelor persoanelor nevoiașe. Le-au oferit detectoare de fum, pentru a preveni incendiile.

MARIA DAVID, primarul comunei Răciula, raionul Călărași: "Ceea ce ține de detectoarele pentru fum, au fost verificate în jur de zece sau 12 gospodării a persoanelor singuratice sau la care starea de sănătate nu le permite să se deplaseze și sunt în situații de risc atunci când sunt singuri acasă."

Potrivit unei statistici publicate în anul curent de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, peste 26% dintre femeile și 23% dintre bărbații din Republica Moldova se confruntă cu o sărăcie absolută. Cea mai mare rată a sărăciei se atestă în gospodăriile cu trei sau mai mulți copii, atingând o valoare de până la 37%.