mamaplus

Fetița unei moldovence a murit la naștere. Declarațiile mamei

-
//
28.02.2024

Pentru moartea Valentinei, nou-născuta decedată la Spitalul Santo Spirito din Roma, pe 15 februarie, la câteva minute după ce a venit pe lume, autoritățile italiene au început o anchetă împotriva a patru cadre medicale, puse sub acuzația de omor din culpă.

mamaplus

Potrivit Rotalioanul.com, este vorba despre trei medici și o moașă care s-au ocupat de mamă, moldoveanca Vlada Savciuc, în vârstă de 29 de ani, în orele în care a fost internată în spital.

Vineri, 1 martie, a decis procurorul Pierluigi Cipolla, se va stabili numirea unui medic legist, iar autopsia va avea loc a doua zi. Investigația se concentrează pe cele 18 ore petrecute de moldoveancă în spital, începând cu 14 februarie, când a fost internată după ce și-a dat seama că i s-a rupt apa.

Anchetatorii se concentrează pe perioada dintre orele 01:00 și 04:00 dimineața din 15 februarie, când Vlada Savciuc a semnalat că ceva nu-i în regulă, dar personalul medical a asigurat-o că nu sunt anomalii evidente.

Acum, după ce fetița ei a murit la naștere, mama moldoveancă a declarat că a fost neglijată de personalul medical.

Ea a povestit că, deși i-a fost promisă prezența unei moașe, aceasta nu a ajuns la ea, lăsând-o să se simtă abandonată, cu excepția sprijinului primit din partea partenerului său, Alessandro, și a unei colege de salon.

„Pe la 03:00 am cerut ajutorul cadrelor medicale”, a povestit moldoveanca.

„Am simțit că ceva nu era în regulă. Mă simțeam rău încă de pe la ora 01:00. când am pierdut sânge. Apoi, pe la 03:00 dimineața am simțit că situația nu era deloc bună și am chemat personalul sanitar. Dar, în afară de câteva cuvinte formale, nimeni nu a făcut nimic. În acel moment m-am simțit neglijată. De fapt, am fost abandonată.”

Colega ei de salon a mărturisit că și ea a alertat personalul medical despre starea precară a moldovencei, care se simțea rău, dar nimeni nu a intervenit.

În cele din urmă, în dimineața zilei de 15 februarie, Vlada Savciuc a fost dusă în sala de nașteri, unde a venit pe lume Valentina, fetița ei, care a supraviețuit, însă, doar pentru câteva minute.

Ancheta va trebui să clarifice dacă moartea tragică a bebelușului a fost rezultatul unei serii de nefericite circumstanțe sau a fost cauzată de neglijența echipei medicale, bazându-se pe declarațiile mamei și pe rezultatele autopsiei.