mamaplus

Fostul soț și socrii i-au luat copiii: Povestea dramatică a unei tinere

-
//
05.01.2024

Atunci când a decis să divorțeze de soțul violent, acesta împreună cu părinții lui i-au luat copiii și nu vor să-i dea înapoi. Mai mult, socrii i-au luat copiii pentru ca fiul lor să nu fie impus să achite pensia alimentară. Astfel sună istoria Cătălinei, care acum nu poate obține divorțul, iar socrii îi montează copiii împotriva ei.

mamaplus

Cătălina Bîrcă are vârsta de 24 de ani, este locuitoare a satului Rădulenii Vechi, raionul Florești. În cadrul proiectului „Monolog” cu Dorin Galben, Cătălina povestește că provine dintr-o familie modestă. Aceasta spune că a fost crescută doar de mama sa, pentru că tatăl le-a lăsat și a plecat, transmite Știri.md.

„Mama a plecat și ea la muncă în străinătate, pentru a mă putea întreține. Am trăit la o mătușă. Am avut în copilărie lipsă de căldura mamei, a tatălui. Eram invidioasă pe copiii care erau alături de părinții săi. Eu nu prea eram iubită de persoanele la care m-a lăsat mama. Așteptam cu nerăbdare să mă sune mama atunci, îmi era foarte dor de ea”, își amintește tânăra.

Fiind elevă la gimnaziul din satul Rădulenii Vechi, tânăra se străduia să învețe bine, să frecventeze școala cu regularitate. După ce a absolvit clasa a noua, aceasta a decis să învețe profesia de croitor-cusător. Locuia la un cămin și se întreținea mai mult din bursa pe care o primea.

În toamna anului 2016, în noiembrie, Cătălina l-a cunoscut pe viitorul său soț și tatăl copiilor săi, la o discotecă, la școală. Aceasta spune că el i-a părut simpatic. 

„Am început să ne întâlnim, să ne cunoaștem. Apoi am început să mergem la părinții lui în vizită. Atitudinea lor față de mine nu pot spune că era rea, dar nici prea încântată”, mărturisește ea. 

La un moment dat, totul s-a schimbat în viața lor. Când a aflat că este însărcinată, nu a stat mult pe gânduri și a mers să-l anunțe pe iubitul său.

„Atunci pe el l-au chemat la armată. El nu a realizat faptul că eu într-adevăr sunt însărcinată, nu părea foarte fericit. Mama a văzut că din partea lui nimeni nu reacționează și a decis ea să-l sune pe socru. Atunci, socrul a vorbit foarte urât. Am ajuns la momentul în care eu am decis să merg să fac avort. Am făcut programare la spitalul din Florești, dar, ajungând la spital, mi s-a spus că medicul nu este și posibil va veni în altă zi. Am mers acasă, am încercat să discut cu el. Dorința mea era să las copilul, să fac o familie, pentru că într-adevăr îl iubeam”, recunoaște Cătălina. 

După ce a venit din armată, băiatul i-a făcut cerere în căsătorie fetei și împreună s-au mutat cu traiul la părinții lui. 

„De la început totul era bine, el se comporta frumos cu mine, uneori îmi ținea mie parte când aveam conflicte cu socrii. La vârsta de 18 ani l-am născut pe primul băiat. Soțul, venind la mine în vizită, a fost prins în centrul orașului Florești cu substanțe narcotice. Eu sunam încontinuu, pentru că el nu mai ajungea la mine. Am rămas șocată de acest lucru”, povestește Cătălina. 

După ce la domiciliul acestuia s-au făcut percheziții, a avut loc o ședință de judecată, iar el a fost condamnat la doi ani de închisoare. 

„Eu am mers cu copilul mic, de la spital, la socrii mei. Nu m-am așteptat la așa probleme mari în familie. Mă rugam la toți să facă tot posibilul ca să-l scoată din închisoare pe soț. Soacra mă ajuta cu copilul atunci, soțul nu se implica deloc, el avea ale lui chestii, mergea la lucru și dormea”, spune tânăra.

Aceasta zice că la un moment dat a vrut să se despartă de soțul său, însă, la scurt timp, ea a aflat că este din nou însărcinată și a fost categoric împotrivă să facă avort. 

„Fiind însărcinată, am plecat cu copilul la mama. El tot îmi promitea că totul va fi bine, cerea scuze. În cele mai multe cazuri când soțul aplica forța asupra mea, de față erau și copiii, și străbuneii copiilor, și socrii. Dacă era cineva prin preajmă, mă apăra, dar dacă eram singură, nu avea cine să mă apere. Eu de multe ori l-am iertat”, mărturisește ea. 

Cu o zi până la nuntă, Cătălina a aflat că soțul său o înșeală. 

„Era miez de noapte, suna telefonul lui, îi veneau mesaje într-una. Când am deschis telefonul, am văzut că el avea pe cineva, că cineva i-a scris mesaje. După câte am înțeles eu, fata era chiar din sat. Eu l-am trezit, l-am întrebat, dar el nega totul. Atunci el a sărit la mine la bătaie, mă lovea cu pumnii, cu picioarele, eu eram însărcinată atunci cu al doilea copil. Soacra a venit, m-a scos pe mine afară să mă liniștesc. Eu i-am spus soacrei mele că nu am nevoie de această nuntă. Dar ea mi-a spus că se mai întâmplă și așa ceva”, își amintește Cătălina.

De-a lungul anilor au fost multe probleme în familia lor: agresiune fizică, psihică, certuri și multe lucruri murdare. 

„Am născut al doilea băiat. Soțul nici nu a venit la spital. A venit doar la externare. La al doilea copil el în genere nu se uita. El nu l-a dorit deloc. După două luni de zile, ne-am mutat cu chirie, în oraș. A fost foarte greu. Nu am dus-o mult așa”, povestește tânăra. 

Au revenit ambii la părinții soțului, însă totul a fost și mai rău decât era. Atunci, tânăra a decis să meargă să lucreze. Aceasta s-a angajat la o cafenea din oraș. La scurt timp, din cauza certurilor și a violenței în familie, Cătălina a decis să plece de la soț. El a alungat-o din casă și ea nici nu avea unde merge. A dormit la o colegă de clasă, pentru că mama sa nu era în acel moment în Moldova. 

„Când m-am dus să-mi iau copiii, socrul a început să se implice... că nu am bani, că nu am casă. Mi-a spus că atunci când o să-i arăt că am unde să aduc copiii, atunci o să mi-i dea”, spune ea. 

Când a început problema legată de despărțire și copii, Cătălina a aflat că soțul său mai avea un copil cu o altă femeie. 

„Copilul avea doi ani și jumătate. El era cu mine într-o relație și în același timp și cu ea. Eu am discutat cu acea doamnă, ea mi-a spus că el nu este responsabil și nu s-a gândit să facă cu el familie, însă a decis să lase copilul”, povestește Cătălina. 

La scurt timp, tânăra a mers în Germania pentru a munci și a face bani pentru casă, pentru a-și putea lua copiii. 

„Am strâns bani, m-am întors acasă. Am mers la socri ca să-mi iau copiii. I-am luat la mama, au stat copiii cu mine două luni, am mers cu ei la medic, le-am cumpărat de îmbrăcat, de încălțat. Eu am înțeles că ei au nevoie să fie mai mult cu mine. Am sunat-o pe soacră și am anunțat-o că vreau să divorțez. Documentele mele erau la ea. Eu am mers și am făcut alte documente. Am depus la divorț și am fost nevoită să merg în Germania pentru câteva zile, însă nu am reușit să vin acolo să mă acomodez, că mama m-a sunat plângând și mi-a zis că socrii au venit și au luat copiii. 

M-a contactat atunci asistența socială și mi-au spus că dacă nu sunt de acord să-i las cu tatăl lor, vor merge la un Centru de plasament. Le-am zis să stea o zi la Centru și eu vin și îi iau, dar nicidecum să nu-i dea tatălui lor, pentru că eu știam ce va urma. Când am venit în Moldova, am mers să-mi iau copiii de la socrii mei. Soțul a ieșit în pielea goală, într-o stare neadecvată, socrul era în stare de ebrietate. A fost chemată și Poliția la fața locului”, își amintește tânăra. 

Aceasta spune că copiii săi, când au văzut-o, erau foarte fericiți, însă soacra ei i-a luat și i-a ascuns repede în casă. După acea zi, Cătălina nu și-a mai văzut copiii. 

„Am apelat la asistența socială, s-a făcut o ședință, am cerut un grafic de întrevederi ca să pot petrece timpul cu copiii. Acesta a fost făcut. Dar chiar dacă aveam graficul, ei oricum ascundeau copiii și nu mi-i dădeau. Nu puteam vedea copiii, după poartă, nu mă primeau în ogradă. E cel mai dureros asta, să mă rog de cineva ca să-mi pot vedea copiii”, mărturisește ea. 

Unicul lucru pe care și-l dorește Cătălina acum este să-și poată lua copiii, să le poată oferi dragoste, educație și tot ce le lipsește.

„Nu înseamnă că eu voi interzice soțului sau socrilor să vadă copiii. Cum eu sunt mamă, așa și el este tată”, susține aceasta. 

Monologul integral îl puteți urmări mai jos: