mamaplus

Guvernul va aproba ajutorul pentru familiile victimelor atacului de la Aeroportul Chișinău

-
//
11.07.2023

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe în ședința de miercuri, 12 iulie, proiectul hotărârii Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru familiile victimelor atacului de la Aeroportul Internațional Chișinău.

mamaplus

Așa cum s-a anunțat și anterior, statul va aloca câte un milion de lei în acest sens, trsansmite Realitatea.

"Mijloacele respective vor fi alocate corespunzător Ministerului Afacerilor Interne (pentru Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) și Agenției Proprietății Publice (pentru ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”). Ulterior, Inspectoratul General al Poliției de frontieră și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” urmează să asigure transferarea mijloacelor alocate din fondul de rezervă către destinatarii ajutoarelor materiale – familiile victimelor", se arată în documentul Guvernului.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta Aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior, atacatorul a mai împușcat un bărbat, angajat în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Pe 4 iulie 2023, în Republica Moldova a fost decretată zi de doliu național, iar drapelele de stat au fost coborâte în bernă. Șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, și lui Serghei Munteanu, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI.

Agresorul, rănit în schimbul de focuri din timpul asaltului, a murit pe 3 iulie 2023 la spital.