mamaplus

Marea Britanie va începe testarea vaccinului anticancer

-
//
07.07.2023

Guvernul britanic și producătorul german BioNTech au semnat un acord prin care vor iniția teste clinice pentru vaccinurile împotriva cancerului. Marea Britanie, care a lansat miercuri parteneriatul cu dezvoltatorul serului anti-COVID, își propune ca până în 2030 să trateze aproape 10.000 de bolnavi de cancer cu noul vaccin.

mamaplus

În timp ce gigantul farmaceutic german a demarat deja testarea vaccinurilor personalizate împotriva cancerului, este de așteptat ca majoritatea pacienților să acceadă în program abia în 2026, cu toate acestea, testarea inițiată de Serviciul Public de Sănătate va începe în cursul acestui an, transmite Digi24.ro.

"Odată cu vaccinarea primilor pacienți în toamnă, sperăm să le creștem șansele de supraviețuire", a declarat Amanda Pritchard, director general al Serviciului Public de Sănătate britanic.

Serviciul Public de Sănătate britanic, alături de compania sanitară de stat Genomics England, au lansat o platformă de promovare a vaccinării împotriva cancerului, astfel încât să încurajeze pacienții interesați să se înscrie și să ia parte la testare, cu scopul de a ajuta pacienții care nu au răspuns bine la tratamentele generice anticancer.

Potrivit anunțului, instituția va furniza mai multe detalii echipelor clinice și pacienților, iar celor care doresc să participe la studiile în cauză li se va cere consimțământul pentru a fi luați în considerare.

Surplusul de țesuturi va determina dacă pacienții sunt eligibili.

Ce sunt vaccinurile împotriva cancerului?

Spre deosebire de vaccinurile profilactice, care sunt pentru prevenție și se administrează persoanelor sănătoase, vaccinurile personalizate împotriva cancerului sunt "terapeutice", ceea ce înseamnă că sunt administrate drept tratament pacienților cu cancer.

Acestea sunt imunoterapii bazate pe ARN mesager, ceea ce înseamnă că activează sistemul imunitar al pacientului pentru a recunoaște și elimina celulele canceroase.

Vaccinurile personalizate împotriva cancerului pot fi particularizate pentru o persoană și pentru cancerul pe care aceasta îl are, pe baza secvenței genomice a eșantionului de celule canceroase a pacientului.

Dar tratamentul poate viza și anomalii comune în diferite tipuri de cancer.

BioNTech va face laboratoare în Cambridge, Marea Britanie, pentru a sprijini dezvoltarea vaccinului anticancer și intenționează să înceapă alte studii clinice pentru a pune la dispoziția pacienților noi tratamente.

În cazul în care vor fi dezvoltate cu succes, vaccinurile ar putea face parte din tratamentul standard pentru pacienții cu cancer în stadii incipiente și târzii.