MARȚI 13! Zi grea pentru superstițioși. Ce nu trebuie să faci în această zi

MARȚI 13! Zi grea pentru superstițioși. Ce nu trebuie să faci în această zi

-
//
13.03.2018

Teama de ziua de marți 13 este una dintre cele mai răspândite superstiții la nivel mondial. De altfel, o combinație dintre alte două superstiții: teama de ziua de marți și frica de numărul 13, ambele considerate ca aducătoare de ghinion.

MARȚI 13! Zi grea pentru superstițioși. Ce nu trebuie să faci în această zi

Ziua de marti este considerată, alături de ziua de sâmbătă, ca fiind o zi cu trei ceasuri rele. Nimic magic la mijloc, ci totul provine de la o regulă folosită în astrologia orară, una din ramurile astrologiei generale. Se stie că fiecare zi este împărtită în 24 de ore, numai că în astrologie, lungimea orelor – denumite „ore planetare” – nu este aceeasi cu cea deja cunoscută de 60 de minute si nu fiecare zi începe cu aceeasi oră.

Ziua de marti, în acest caz, începe la ora la care răsare Soarele, ca atare prima oră planetară a oricărei zile de marti apartine planetei Marte, care guvernează ziua respectivă. Pe parcursul celor 24 de ore, 7 planete diferite guvernează câte o oră, succedându-se de mai multe ori până la finalul zilei. Dintre cele 7 planete, Marte si Saturn sunt considerate planete malefice, a căror simbolistică nu este întotdeauna pozitivă. Pentru că ziua de marti este guvernată de Marte iar ziua de sâmbătă de Saturn, se consideră că prima oră planetară a celor două zile din săptămână apartine celor două planete negative, si pe parcursul întregii zile vor mai exista si alte două ore planetare marcate de energia celor două planete. Marti, vor exista trei ore planetare patronate de Marte iar sâmbăta – trei ore planetare guvernate de Saturn.

Marți 13. De ce ne este teamă de numărul 13

Frica de numărul 13 se numeşte „triskaidekafobie”, iar frica de ziua de vineri 13 are și ea un nume: „paraskavedekatriafobie”. Pare dificilă de pronunțat, însă se presupune că afectează aproape 20 de milioane de oameni din întreaga lume (aproape cât întreaga populație a României!).

Persoanele superstițioase oferă, însă, și o serie de argumente pentru care cu toții ar trebui să ne temem de ziua de marți 13.

Constantinopolul a fost cucerit de otomani într-o zi de marți, la 24 mai 1453. Suma cifrelor anului este 13. În plus, într-o zi de marți 13, cruciații au cucerit același oraș, Constantinopolul, însă cu două secole și jumătate mai devreme, în 1204. Această acțiune a fost, astfel, purtătoare de mare ghinion pentru cavalerii occidentali.

Cifra 13 este, de asemenea, „acuzată” că știrbește perfecțiunea numărului 12: cei 12 zei ai Olimpului, cele 12 luni ale anului, cele 12 ore ale zilei și cele 12 ore ale nopții, cele 12 munci ale lui Hercule și cele 12 semne zodiacale. Se spune, de asemenea, că regele Filip al II-lea al Macedoniei a murit la scurt timp după ce a așezat o statuie lângă cei 12 zei venerați de poporul său.

La „Cina cea de taină” au participat 13 oameni (Iisus și cei 12 apostoli), al 13-lea capitol al Apocalipsei vorbește despre Anticrist, iar în cărțile de Tarot, cartea morții poartă numărul 13.

Teama de cifra 13 este atât de mare, încât acest număr este evitat, în multe orașe, în desemnarea unei adrese. Unele clădiri au etajul cu numărul 12 bis în loc de etajul 13, iar în avioanele multor companii nu există nici un loc cu numărul 13 pentru pasageri.

Marți 13. Ce nu trebuie să faci în această zi

Persoanele superstițioase au, totodată, o serie de credințe legate de ziua de marți 13. Iată ce se spune despre această zi și ce nu ar trebui să faci atunci:

1. Dacă un copil se naște într-o zi de marți 13, el va avea toată viața ghinion și va muri tânăr.

2. Dacă numele unei persoane conține 13 litere, ea va avea ghinion.

3. Nu trebuie să te căsătorești într-o zi de marți 13, deoarece căsnicia ta va eșua.

4. Nu trebuie să porți haine de culoare neagră în ziua de marți 13, altfel vei purta doliu în curând.

5. Nu trebuie să te tunzi în această zi, altfel cineva din familia ta va muri.

6. Nu te muta într-o casă nouă într-o astfel de zi, altfel vei avea ghinion.

7. Dacă 13 persoane stau la o masă într-o astfel de zi, una dintre ele se va îmbolnăvi. O altă superstiție spune că dacă 13 oameni se află într-o încăpere, cea care stă în dreptul oglinzii va muri.

Sursa: stirilocale.md