mamaplus

Medicamentele în topul otrăvirilor. În doar 8 zile de decembrie, peste 40 de persoane au ajuns la spital cu urgențe toxice

-
//
08.12.2023

Medicamentele, monoxidul și dioxidul de carbon sunt în topul otrăvirilor la început de iarnă. În primele 8 zile de decembrie, 43 persoane, inclusiv 22 copii, au acuzat urgențe toxice de diferite geneze.  Ulterior, 40 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru tratament specializat.

mamaplus

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească,  din numărul total de solicitări pe motivul intoxicațiilor – 16 au fost cu monoxid și dioxid de carbon, 16 cu medicamente, 5 cu alcool, 1 cu ciuperci și alte 5 urgențe toxice de alte etiologii, scrie tv8.md.

În perioada de referință, au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicație cu CO și CO2 – 9 la maturi și 7 la copii. Totodată, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 16 persoane cu intoxicații medicamentoase, dintre care 6 maturi și 10 copii, vârstele pacienților fiind cuprinse între 2 și 44 de ani.

Intoxicația reprezintă o stare patologică, fiind un rezultat al acumulării unor substanțe toxice în organism. Semnele generale de intoxicație pot include slăbiciune generală, cefalee, grețuri, vomă, transpirație excesivă, stare de somnolență etc.

Copiii prezintă un risc iminent de intoxicație. În acest sens, medicii solicită părinților să manifeste responsabilitate și vigilență la păstrarea diverselor substanțe toxice în condiții casnice. Astfel, se va reduce la minim incidența cazurilor de intoxicație la copii, fiind că acestea se produc deseori în mod accidental.

IMSP CNAMUP vine cu un mesaj de atenționare către toți cetățenii în scopul prevenirii cazurilor de intoxicații, fiți mai prudenți, iar în cazul apariției primelor simptome ale urgențelor toxice adresați-vă medicului sau apelați la 112!