mamaplus

Ministerul Sănătății: IACRS pare să se „retragă”, însă cele mai multe internări rămân în rândul copiilor

-
//
17.01.2024

În perioada 8-14 ianuarie 2024, au fost înregistrate 6782 de cazuri de IACRS, în descreștere cu 4,4% față de săptămâna precedentă, 708 cazuri de COVID-19, mai puține cu 15% și 75 – gripă sezonieră, cu 21 de cazuri mai multe. Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele două săptămâni este în scădere numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

mamaplus

O diminuare a cazurilor se constată inclusiv în municipiul Chișinău, unde de obicei sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri.

De asemenea, instituțiile medicale raportează creșterea cu peste 6% a numărului de internări în comparație cu săptămâna anterioară, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 44 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 283, scrie realitatea.md.

Cele mai multe internări din cauza infecțiilor respiratorii acute sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor.

Ministerul Sănătății subliniază importanța respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute, gripă sezonieră și COVID-19, precum:

  • evitarea aglomerațiilor;
  • purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate;
  • respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului.

Totodată, Ministerul Sănătății recomandă să consultați medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune.