mamaplus

Numărul minorilor cercetați penal a scăzut cu peste 30% în primele 11 luni ale 2023

-
//
14.12.2023

Numărul minorilor cercetați penal a scăzut cu peste 30% în primele 11 luni ale anului 2023 față de perioada similară a anului precedent. Oamenii legii susțin că totul e datorită colaborării dintre Poliţia Naţională şi instituţiile de învăţământ, care au încheiat un parteneriat în domeniul educaţiei juridice şi a prevenirii delicvenţei juvenile.

mamaplus

Peste 400 de infracțiuni au fost săvârşite în acest an de 647 de adolescenți. Este vorba despre jafuri, tâlhării, furturi, dar şi acţiuni de huliganism. Mai mult de jumătate au fost comise în mediul urban, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit Alionei Dragomirețcaia, reprezentant al INSP, în aspect de victime cel mai des sunt fetele, însă infracțiunile sunt mai des comise de băieți, cu vârsta între 14-17 ani.

„Sunt atât din familii bune, cât şi din social-vulnerabile. Este îmbucurător faptul că recidiva la noi este doar în 11 cazuri”, a mai precizat reprezentantul INSP.

Potrivit psihologilor, violenţa din familie şi anturajul dubios influenţează comportamentele agresive ale minorilor. Un lucru care poate salva și preveni infracțiunile este comunicarea. Astfel, din 2020, Ministerele Afacerilor Interne şi Educaţiei din Chişinău au încheiat un parteneriat, al cărui scop este combaterea infracţiunilor în rândul minorilor. Peste 15.000 de elevi din 250 de şcoli au beneficiat de programe de educaţie juridică.

Cursul de instruire este opțional și este predat de un profesor și angajații Poliției. Programul a fost implementat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

„Rolul şcolii este unul foarte esenţial în a identifica acele comportamente de la o etapă foarte timpurie. Atunci, bineînţeles, noi putem, identificând acest comportamente la o etapă timpurie, putem vorbi de o scădere a numărului de copii care comit infracţiuni”, susține secretarul de stat al Ministerului de Interne, Daniella Misail-Nichitin. 

În prezent, o astfel de disciplină se predă în şcolile din Georgia, Bosnia şi Herţegovina, dar şi Macedonia.