mamaplus

Schimb de experiență între R. Moldova și Ucraina privind serviciile alternative de îngrijire a copilului

-
//
10.11.2023

Republica Moldova și Ucraina au făcut un schimb de experiență în domeniul educației și îngrijirii copilului. Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Educației și Cercetării din R. Moldova au discutat cu omologii săi din țara vecină în cadrul unei ședințe online despre prevederile legislative ce se referă la îngrijirea și educația copiilor, transmite deschide.md.

mamaplus

În acest context, secretarul de stat a Ministerului Muncii, Felicia Bechtoldt, a prezentat Programul național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani pentru anii 2023-2026, care prevede dezvoltarea serviciilor de îngrijire alternativă a copiilor ca răspuns la necesitățile părinților care doresc să se reintegreze în câmpul muncii.

De menționat că, din acest an, în Republica Moldova sunt reglementate trei tipuri de servicii alternative de îngrijire a copiilor mici: creșele organizate de angajator la locul de muncă, serviciile de îngrijire individualizată a copilului de către îngrijitori calificați și creșele de tip familial.

De asemenea, au fost aprobate regulamentele care descriu modul de organizare și desfășurare a acestor tipuri de servicii. Astfel, conform cadrului normativ în vigoare, cheltuielile pentru amenajarea creșelor la locul de muncă sunt suportate de către angajator, iar serviciile de îngrijire individualizată a copilului și cele de tip familial pot fi prestate în baza patentei de întreprinzător.