mamaplus

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Soroca

-
//
14.09.2023

Copiii din raioanele Soroca şi Edineţ beneficiază, săptămâna aceasta, de servicii medicale stomatologice gratuite. 

mamaplus

O echipă mobilă de specialişti va ajunge în mai multe localităţi pentru a acorda consultaţii, mai ales că unele sate nici nu au un cabinet stomatologic local. Proiectul este susţinut financiar de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, transmite Tvr Moldova.

Satul Bădiceni este a treia localitate din raionul Soroca unde a ajuns echipa mobilă de medici stomatologi. Emoţionati, elevii de la gimnaziul din localitate, unii însoţiţi de părinţi, îşi aşteaptă rândul la consultaţie.

„Procedura nu este deloc dureroasă şi suntem mulţumim că şi în localităţile noastre putem avea ocazia de a avea grijă de dantura noastră sănătoasă.”

„Atunci când am călcat pe poarta şcolii am văzut această dubiţă cu aceşti medici şi am fost foarte bucuroşi pentru că noi, copiii, prefărăm dulcele, avem carii, şi avem o dantură mai puţin sănătoasă. Ne oferă aceşti medici tratamente gratis şi o să avem dinţi frumoşi.”

„Sunt mamă a unui copil de clasa a doua, am venit să îmi susţin copilul să nu aibă emoţii. Sperăm că în viitor poate prin intermediul unui proiect să avem un medic stomatolog în sat şi să nu mai fim nevoiţi să parcurgem drumul până la Soroca pentru un control.”

Autorităţile locale apreciază organizarea acestei caravane medicale, mai ales că în localitate nu există un cabinet stomatologic, iar drumul până la centrul raional pentru tratamente este anevoios şi costisitor.

ANGELA GUMENCO director, gimnaziu: „Numărăm 190 de elevi, în sat nu avem stomatolog. Localităţile rurale sunt lipsite de multe servicii şi chiar ne-am bucurat foarte mult, fiind foarte conştienţi că dantura este foarte importantă, chiar şi nouă profesorilor nu ne-ar strica nişte proceduri.”

Caravana medicală va consulta, gratuit, peste o mie de pacienţi din cele două raioane iar costurile sunt suportate de fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

ION MONASTIRSCHI medic stomatolog: „În cadrul investigaţiilor depistăm mai multe afecţiuni ce ţin de probleme carioase, ortodontice. Efectuăm măsuri de profilaxie, scriem recomandări copiilor ce necesită intervenţii mai laborioase.”T Pe 14 şi 15 septembrie, grupul mobil de specialişti se va afla în raionul Edineţ. Din luna februarie și până acum au beneficiat de servicii stomatologice gratuite aproape 6.700 de copii din zonele rurale ale Republicii Moldova.