mamaplus

Serviciile medicale se scumpesc din 1 iulie

-
//
29.02.2024

Se scumpesc serviciile medicale. Guvernul a aprobat tarife noi la peste 4000 de servicii, care vor intra în vigoare de la întâi iulie. Potrivit autorităților, instituțiile medicale au pierderi după ce actualele tarife nu au mai fost ajustate din 2011. Totodată, unele tarife sunt incluse în premieră și reprezintă metode moderne de diagnostic și tratament. Astfel, din vară se vor scumpi serviciile stomatologice, chirurgicale, serviciile medicale de profil general, dar și cele acordate în staționar. Autoritățile spun însă că noile scumpiri nu îi vor afecta pe pacienții care au asigurare medicală, scrie tv8.md.

mamaplus

„În mediu nu este o creștere mare, au apărut tarife noi care nu au existat în listă, mă refer la echipamentele noi care au fost aduse și instalate. În același timp există o creștere mai mare la unele tarife, care aveau prețuri derizorii și o să vă dau chiar un exemplu, înlăturarea glandelor era 70 de lei, vă dați seama că doar medicamentele, anestezia, nemaivorbind de munca medicilor nicidecum nu poate să se integreze în acest preț”.

 

„În esență acest proiect era necesar pentru că noi avem noi metode, noi utilaje care sunt implicate în procesul de asigurare a sănătății și creștere a calității serviciilor de sănătate și asta va îmbunătăți semnificativ serviciile medicale".

Ministra Sănătății spune că de aceste scumpiri nu vor fi afectați pacienții care au asigurare medicală:

„La momentul de față în țară beneficiază de asistență medicală gratuită prin intermediul Fondului de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală în jur de 2,5 milioane de cetățeni. Ei vor continua să beneficieze gratuit de aceste servicii, dar instituțiile nu trebuie să fie nicidecum în pierdere. Doar cetățenii care nu au asigurare sunt afectați?- Da, doar acești cetățeni, la spital, pentru că în asistența medicală primară cunoașteți că nu există diferență între persoana asigurată și neasigurată”.

De cealaltă parte, oamenii sunt sceptici și spun că oricum sunt nevoiți să plătească suplimentar, indiferent dacă au poliță medicală.

„Cu toate că primesc asigurările gratis, dacă vii în spital numai cu polița nu te descurci. Autoritățile sigur că spun, promit și spun multe. Asta e știut de toată lumea, mergi la spital, policlinică, dacă nu achiți, faci o mulțumire...lumea trăiește și oftează”.

„De când suntem tot plătim și plătim, unde nu te duci, toți vor bani. Dar înțelegeți faptul că și spitalele au nevoie de mai mulți bani. Noi nu zicem nimic, numai să nu murim”.

 

„Nu cotează polița trebuie achitat fiecare medicament. Vrei să mai trăiești trebuie să achiți. Dacă nu achiți preotul și mergi la Sfântul Lazăr și atât”.

„Numai bani dăm, cât mai mulți bani, așa că asigurarea nare nimic valoare”.

Noile prețuri la serviciile medicale vor intra în vigoare de la întâi iulie. Majorarea tarifelor va costa bugetul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală circa 43 de milioane de lei.